GL-leider Jesse Klaver verwijt VVD klimaatvandalisme

[ad_1]

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart hard uitgehaald naar de VVD. Volgens hem pleegt de grootste coalitiepartij “klimaatvandalisme”. Dat zegt Klaver, die wil dat de vier resterende kolencentrales al per 2025 sluiten, in een interview met Trouw.

Klimaatvandalisme “is het met opzet vervuilen van het klimaat en er niets aan doen om klimaatverandering tegen te gaan”, zegt Klaver. “Door de kolencentrales open te houden en fossiele brandstoffen te blijven subsidiëren, ben je welbewust bezig om het klimaat te vernietigen.”

Hij verwijt de VVD dat het met steeds andere “smoesjes” komt om klimaatbeleid uit te stellen. “We horen dat het niet lukt om fossiele subsidies af te schaffen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een paar jaar geleden kon het niet omdat de economie er te slecht voor stond. Zo is er iedere keer wat.”

Volgens de GL-voorman dreigt Nederland de klimaatambities niet te halen, maar kan het klimaat “niet wachten”. Hij wil dat de kolencentrales al in 2025 worden afgeschakeld, hoewel volgens de wet dat pas moet in 2030.

Volgens Klaver zijn kolencentrales niet nodig als bedrijven er alles aan doen om energie te besparen. Hij vindt dat ze fors moet investeren. “Ze verduurzamen te langzaam en ze komen hun eigen klimaatambities niet na. Het gebruiken van fossiele brandstoffen is hartstikke goedkoop, mede door subsidies die bedrijven krijgen van de overheid.”

‘GL zelf vandaal’

Eerder waarschuwde de VVD juist voor “de linkse wolk”, de coalitie van GroenLinks en de Partij van de Arbeid voor de Provinciale Statenverkiezingen. “Als ik één partij zich zie gedragen als vandaal, dan is het wel GroenLinks”, reageert VVD-Tweede Kamerlid Zohair El Yassini in Goedemorgen Nederland nu op de woorden van Klaver.

“Als het gaat om het warmhouden van Nederlanders, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het betaalbaar blijft. Mensen moeten niet financieel in de knel komen”, zegt El Yassini, die niets begrijpt van het voorstel om de kolencentrales eerder te sluiten. “Door dit te roepen, zonder te kijken naar de consequenties voor de hardwerkende Nederlander die zijn best doet om het hoofd boven water te houden, vind ik dat je vandalisme pleegt op het huishoudboekje van de gemiddelde Nederlander.”

“Je moet er inderdaad voor zorgen dat de energietransitie echt gebeurt. Maar het moet wel betaalbaar en behapbaar zijn”, gaat de VVD’er verder. “Dat we ambitieus zijn is mooi, maar het kan niet ten koste gaan van de rekening van de gemiddelde Nederlander. Klaver zegt dat de centrales kosten wat het kost dicht moeten gaan. Ik zou wat meer inhoud willen in de politiek, in plaats van het roeptoeteren.”

‘Duivels dilemma’

Econoom Esther van Rijswijk, ook te gast in het tv-programma, spreekt van een “duivels dilemma tussen de energierekening en het klimaat. Politici moeten het oplossen en dat doen ze niet door elkaar voor vandaal uit te maken.”

Lees ook: 

‘Jaarnota’s van grote energiebedrijven voor doorsnee consument slecht leesbaar en onduidelijk’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/14/gl-leider-jesse-klaver-verwijt-vvd-klimaatvandalisme-kamerlid-zohair-el-yassini-slaat-terug/