[ad_1]
Het Britse parlement is in grote meerderheid akkoord gegaan met een onlangs gesloten Brexit-deal, waarin de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk afspraken hebben gemaakt over Noord-Ierland. 515 parlementsleden gingen akkoord, 29 stemden tegen. Onder de tegenstemmers waren de voormalige premiers Boris Johnson en Liz Truss, evenals de belangrijke Noord-Ierse partij DUP.
De huidige Britse premier Rishi Sunak en de Europese Commissie sloten enkele weken geleden een akkoord over de positie van Noord-Ierland. Daarover werd al gesteggeld sinds de Britten enkele jaren geleden besloten om uit de EU te stappen.
Noord-Ierland ligt op hetzelfde eiland als Ierland, maar is ook onderdeel van het VK. Dit terwijl Ierland juist nog een EU-lidstaat is. Hierdoor dreigde een harde grens tussen beide landen te ontstaan, volgens de Ieren en Noord-Ieren een onwenselijke situatie.
Om dat te voorkomen is er een denkbeeldige grens gekomen in de Ierse Zee. Die ligt tussen Noord-Ierland aan de ene kant en de overige delen van het VK aan de andere kant. Maar dit bemoeilijkt de goederenhandel tussen beide kanten, wat tot irritatie heeft geleid bij veel Britten en Noord-Ieren.
Daarom zijn voor Noord-Ierland onlangs aparte afspraken gemaakt. Zo hoeven goederen die vanuit bijvoorbeeld Engeland naar Noord-Ierland gaan, minder streng te worden gecontroleerd dan wanneer die goederen bedoeld zijn voor Ierland of andere EU-landen.
Verder krijgen de Noord-Ieren inspraak in het toepassen van nieuwe Europese regels. Over die maatregel is woensdag gestemd en een grote meerderheid ging dus akkoord.