Gezondheid uit eigen tuin: zo creëer je een medicinale hoek

[ad_1]

Het concept van medicinale tuinen

Medicinale en kruidentuinen zijn levende apotheken die de rijke traditie van plantengeneeskunde omarmen. Ze zijn ontworpen om een breed scala aan geneeskrachtige planten en kruiden te kweken, elk met zijn eigen unieke set van therapeutische eigenschappen. Deze tuinen zijn een bron van verse, biologische ingrediënten voor natuurlijke remedies. We snappen dat je niet van je hele tuin een kruidentuin wilt maken, maar het kan zeker de moeite waard zijn een hoekje in de tuin in te richten, zoals een kleine moestuin. 

De voordelen van een medicinale tuin

Alleen al het bezig zijn in een kruidentuin kan al een kalmerende en therapeutische ervaring zijn. Het contact met de aarde en de natuurlijke omgeving heeft een bewezen positief effect op stressniveaus en algemeen welzijn. Het observeren van de groei van je planten, het verzorgen van ze en het genieten van hun aroma’s kan dienen als een uitlaatklep voor dagelijkse spanningen. Ook kunnen medicinale bijdragen aan de biodiversiteit en het ecosysteem in je omgeving. Deze tuinen trekken vaak bijen, vlinders en andere bestuivers aan die essentieel zijn voor de bestuiving van planten in je buurt. Dit draagt bij aan het behoud van de natuurlijke balans en gezondheid van je lokale ecosysteem.

Hoe maak je een medicinale tuin?

Heb je zin om aan de slag te gaan en te genieten van de goede dingen uit de natuur? Dan is het handig om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het belangrijk dat je een plek uitkiest waar het goed zonnig is. Houd een plek aan waar de zon zo ongeveer 6 uur per dag op schijnt. Sommige van de kruiden kunnen in de halfschaduw worden gekweekt. Daarnaast is goede vruchtbare grond natuurlijk onmisbaar. Compost draagt bij aan de vruchtbaarheid van de grond en verbetert de bodemstructuur. 

Plan de indeling van je tuin zorgvuldig. Overweeg de hoogte en spreiding van elke plant, zodat grotere planten geen kleinere planten overschaduwen. Creëer gemakkelijk bereikbare paden om te voorkomen dat je per ongeluk de planten vertrapt. Denk na over het toevoegen van labels of markeringen om de planten te identificeren. Kies planten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Check de groeiomstandigheden, waterbehoefte en verzorging die ze nodig hebben. Overweeg zowel inheemse als exotische planten en houd rekening met de hoogte en omvang van elke soort.

Populaire planten voor in je tuin 

Om je op weg te helpen hebben we alvast een rijtje met planten geselecteerd die niet alleen geneeskrachtige eigenschappen hebben, maar er ook goed uitzien en heerlijk ruiken in je tuin. 

  • Lavendel: Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt gebruikt voor ontspanning en als slaaphulpmiddel.

  • Pepermunt: Pepermuntbladeren zijn geweldig voor spijsverteringsproblemen, waaronder misselijkheid en buikpijn.

  • Kamille: Kamillebloemen worden gebruikt om thee te maken die rustgevend is en ontstekingen kan verminderen.

  • Echinacea: Echinacea wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren en verkoudheid en griep te behandelen.

  • Goudsbloem: Goudsbloemblaadjes hebben antiseptische en helende eigenschappen, geweldig voor huidverzorging.

  • Valeriaan: Valeriaanwortel wordt gebruikt als een kalmerend middel om angst en slaapstoornissen te behandelen.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5400995/gezondheid-uit-eigen-tuin-zelf-een-medicinale-hoek-maken