Geschonken schilderijen van Fred Bervoets en Ysbrant pronken in KMSKA (Antwerpen)

[ad_1]

Stéphane Janssen (1936-2020) was een mythische verzamelaar. Telg uit de Solvay-familie en erfgenaam van een biofarmabedrijf wijdde hij zijn hele leven aan de kunst. Niet als artiest maar als galeriehouder, verzamelaar en mecenas. Van 1965 tot 1976 had hij een galerie in Brussel. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Een van zijn eerste interesses was Cobra-kunst. Zo kwam hij uit bij de beginnende Fred Bervoets, die ook woeste taferelen in felle kleuren schilderde.

Van Bervoets verzamelde hij tientallen kapitale werken. Na zijn overlijden ging het beheer van de collectie over in de Stéphane Janssen Trust, onder toezicht van zijn zonen Sébastien en Rodolphe Janssen, die elk een kunstgalerie in Brussel runnen. In herinnering aan hun vader en uit respect voor de kunstenaar Fred Bervoets besloot de Trust twee cruciale werken aan het KMSKA te doneren. Voortaan versterken Ridder en Zelfportret met draak de museumcollectie. Het eerste is een sixties-werk in Cobra-kleuren uit 1967. Het zelfportret met draak dateert van 1985, wanneer Bervoets zijn typische expressionistische stijl ontwikkelde.

“Die twee werken komen nu definitief terug naar de stad waar ze ontstonden”, zei Rodolphe Janssen in naam van de Trust bij de overdracht. Als extra geste schonk de Trust ook nog Fred in zijn eeuwige storm, een onstuimig portret van Bervoets dat zijn vriend en collega Jan Cox in 1977 schilderde.

Ruzie in de galerie

Ter gelegenheid van de schenking haalde het KMSKA het immense doek Ruzie in de galerie uit het depot dat te zien is naast de twee schenkingen. Het werk werd verworven na de eerste museale expo van Bervoets in het KMSKA in 1982 en verwijst naar de stormachtige vriendschappen in en rond galerie De Zwarte Panter. Een ander werk van Bervoets Studie voor een figuur. Zelfmoordenaar (1976) is te zien in de permanente opstelling van het KMSKA en kreeg een ereplek naast de Calvarie van Antonello da Messina.

‘De ridder’ (1967), een vroeg Cobra-werk van Fred Bervoets.© FH

Sieuwert Verster

Bij de overdracht van Bervoets en Cox bemiddelde galeriehouder Adriaan Raemdonck. Hij speelde ook go-between bij een andere schenking van vijf schilderijen van Ysbrant van Wijngaarden (1937-2021). De Nederlandse schilder die heel vaak en graag in Antwerpen was en ook verbonden was aan galerie De Zwarte Panter, stierf twee jaar geleden.

Amsterdammer Sieuwert Verster, directeur van het Orkest van de Achttiende Eeuw, was een vriend en fervente verzamelaar van Ysbrant. Hij maakte ook een documentaire over hem. Bij Ysbrants dood ontfermde hij zich over zijn artistieke erfenis. Hij nodigde het KMSKA uit om een aantal werken uit de nalatenschap, maar ook uit zijn privécollectie te kiezen. Het museum selecteerde vijf schilderijen die een goed inzicht bieden in het oeuvre van Ysbrant. Ze worden de hele zomer lang getoond samen met de verworven werken van Bervoets, met wie Ysbrant goed bevriend was.

De Zwarte Panter toont deze zomer een overzicht van grootschalige bijgeschilderde etsen van Fred Bervoets.© FH

De Zwarte Panter

Nog meer Bervoets is te bewonderen in galerie De Zwarte Panter in de Hoogstraat. Adriaan Raemdonck maakte niet alleen de kapel van het Sint-Julianusgasthuis, maar ook alle andere zalen van zijn galerie vrij voor zijn paradepaardje. Het grootste deel van de expositie is gewijd aan de grootschalige bijgeschilderde etsen waarin Bervoets vol pittige details jeugdherinneringen, kunstenaarsperikelen en fantasieën evoceert. Zo zijn er versies te zien van Stadsleven (1988), Welcome home (1992), De verhuis (1996), Klokken voor kanonnen (2002) en Buiten-verblijf (2009).

Bervoets blijkt op zijn 81ste nog niet uitverteld, want hij voegde alweer nieuwe episodes toe aan zijn geschilderd levensverhaal dat nog steeds heftig op en neer gaat tussen lief en leed. Love en It’s still war zijn niet voor niets de titels van twee recente werken. Verder presenteert hij nieuwe getormenteerde zelfportretten en een vlammende hommage aan Vincent Van Gogh.

www.kmska.be

www.dezwartepanter.com

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230706_93964599