Gemiddeld hypotheekbedrag op hoogste punt sinds april vorig jaar

[ad_1]

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is in juli met 4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar tot 321.818 euro. Dat is het hoogste niveau sinds april 2022, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Na veertien opeenvolgende maanden van dalingen is sinds vorige maand een kentering te zien, stelt de hypotheekadviseur.

Dit wijst er volgens De Hypotheker op dat de woningmarkt zich ondanks de gestegen hypotheekrente geleidelijk lijkt te herstellen. Zo nam het woningaanbod fors toe, doordat in het tweede kwartaal 29 procent meer woningen te koop zijn gezet dan in het kwartaal ervoor. Ook hebben huizenkopers door de hogere overdrachtsbelasting minder concurrentie van beleggers en worden meer huurwoningen te koop gezet.

Perspectief voor starters

De opleving van de woningmarkt is ook terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen, meldt De Hypotheker. In het eerste kwartaal van dit jaar was een stijging zichtbaar van 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en die zette in het tweede kwartaal door (plus 17 procent).

“Vooral starters krijgen meer perspectief op een woning”, denkt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Toch is er volgens hem reden voor terughoudendheid. Op dit moment is sprake van een tekort van ruim 390.000 woningen, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Lees ook:

Hypotheekrente omhoog tijdens zomervakantie

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/04/gemiddeld-hypotheekbedrag-op-hoogste-punt-sinds-april-vorig-jaar/