Gele of groene kiwi? Dit is het verschil en deze variant is het gezondst

[ad_1]

De traditionele groene kiwi heeft een harige, bruine schil en wordt ook wel de Actinidia deliciosa genoemd. Oorspronkelijk komt de kiwi uit China, maar daar werd de plant een stuk minder gekweekt dan in Nieuw-Zeeland. De commerciële teelt begon uiteindelijk in Nieuw-Zeeland, waardoor kiwi’s een groot succes werden. De gele kiwi ligt echter pas sinds 2000 in de Nederlandse schappen.

De gele kiwi

De goudgele variant van de kiwi kun je ook wel zien als de elite onder de kiwi’s. Een mooie gladde schil, arbeidsintensiever én schaarser. Dit zie je dan ook terug in de prijs. De gele kiwi is een stuk duurder dan de groene variant.

Bron van vitamine C

Vergis je niet in de zoete smaak van de gele kiwi. Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat het minder gezond is! Met één kiwi per dag heb je gelijk al je dagelijks aanbevolen portie vitamine C binnen, zelfs nog meer dan de aanbevolen 75 mg en daarmee ook meer dan sinaasappels.

De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg! Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten. 

Tip: Weet je niet zo goed wanneer de kiwi rijp genoeg is? Druk dan voorzichtig op de kiwi. Als het een klein beetje meegeeft is hij rijp. Een hele harde kiwi kun je beter nog even laten rijpen.

Tegen verstopping

Maar… de groene kiwi blinkt dan weer uit op een ander vlak. Heb je bijvoorbeeld problemen met de stoelgang? Dan kan de groene kiwi je daar juist mee helpen. Door de hoeveelheid vezels heeft het een laxerend effect waarmee het de constipatie verlicht. Wil je de meeste vezels uit de kiwi halen? Eet hem na het wassen dan gerust met schil. Net als deze 4 andere soorten fruit. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5348501/dit-het-verschil-tussen-gele-en-groene-kiwis