‘Gasveld Groningen nog dit jaar sluiten’

[ad_1]

Volgens Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, zou het gasveld in Groningen wat Shell betreft nog dit jaar dichtgaan. “Het veld staat nu nog op de waakvlam en die is best substantieel, en dan houd je aardbevingen. Het veld moet dicht, daar zijn wij heel duidelijk in”, aldus Van Loon in WNL op Zondag op NPO1. 

Van Loon was in het programma te gast om onder meer te praten over de rol van Shell in de aardbevingsproblematiek in Groningen. Volgens de topvrouw moet het gasveld in Groningen nog dit jaar dicht, sneller dan het kabinet voor ogen heeft. In juni beslist staatssecretaris of het mogelijk is om op 1 oktober te stoppen met het winnen van gas, maar als het aan Shell ligt wordt nu al besloten dat het gasveld sluit: “Het is misschien oncomfortabel in een energiecrisis dat je iets gaat uitzetten, maar het kan en het moet dicht.”

Parlementaire enquête Groningen

Volgens de Shell-topvrouw heeft de parlementaire enquêtecommissie goed werk verricht en is het aan Shell om met de conclusies aan de slag te gaan. “Het heeft de Groningers niks anders gebracht dan lasten, en daar zijn we allemaal in de fout gegaan. En daar hoort Shell ook bij.” Volgens Van Loon moet naast de sluiting van het gasveld ook de schade- en versterkingsopgave versneld worden en moet meer aandacht besteed worden aan de economische ontwikkeling van Groningen. “Wij zijn bereid om te kijken hoe we dat mogelijk maken. We zullen voor alle schade en versterkingskosten betalen”, zo besluit de vertrekkende president-directeur.

Lees ook:

Kabinet pakt meer regie om industrie sneller te verduurzamen

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/26/shell-topvrouw-marjan-van-loon-gasveld-groningen-nog-dit-jaar-sluiten/