Forse kritiek op VVD-fractievoorzitter Hermans uit eigen partij

[ad_1]

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans krijgt kritiek uit eigen gelederen na haar reactie op de woede-uitbarstingen van VVD-minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Dat meldt De Telegraaf. “Sophie staat inmiddels bekend als de vrouw die maar blijft aanmodderen.”

Hermans gaf woensdag een verklaring over het gedrag van Wiersma, die zich eerder op de dag moest verantwoorden voor de eigen fractie. Na excuses te hebben gemaakt kwam hij weg met een laatste waarschuwing, hoewel die beslissing niet unaniem was. De persverklaring van Hermans duurde vervolgens nog geen 45 seconden en riep vooral nieuwe vragen op.

Leden van de 34-koppige fractie ergeren zich aan het weifelende optreden van Hermans, schrijft De Telegraaf. “Dat was eerder ook al zo met asiel. Haar gezag is tanende”, zegt een bron. “Ze pakt niet door. Het is Rutte die Wiersma de hand boven het hoofd houdt en zij brengt er niks tegenin. Sophie staat inmiddels bekend als de vrouw die maar blijft aanmodderen.”

Ook twijfelen verschillende fractieleden of Wiersma wel kan aanblijven als minister. Ze vuurden gisteren een halfuur lang vragen op hem af. De VVD-fractie wilde bijvoorbeeld weten waarom Wiersma deed alsof de driftbuien incidenten waren. Een “zeer uitzonderlijke situatie”, zo omschrijft een ingewijde de bijeenkomst.

Wiersma geeft aan dat hij heeft geleerd van zijn fouten en wil zijn leven beteren. “Maar kan dat wel? Werken aan jezelf, terwijl je gewoon onderwijsminister blijft”, vraagt een betrokkene zich af.

‘Fifty-fifty’ binnen fractie

Volgens parlementair verslaggever van WNL Omroep Tessa van Viegen is de VVD-fractie sterk verdeeld. “Het is een beetje fifty-fifty”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Sommige vinden dat het heel kwalijk is en vragen zich af of de minister wel door kan gaan. Anderen denken: hij probeert aan zichzelf te werken en we moeten hem die kans nog geven. Dat is de uiteindelijke conclusie van de fractie. Hij krijgt nog één kans en die moet hij aangrijpen.”

Van Viegen zag gisteren met eigen ogen de verklaring van Hermans. “Het was heel kort en er was geen mogelijkheid om vragen te stellen. Je kon dus geen verduidelijking krijgen.”

Kwetsend en onaangenaam

Wiersma heeft zich “kwetsend” en “onaangenaam” gedragen naar zijn fractiemedewerkers toen hij nog Kamerlid was, maakte hij twee weken geleden bekend op zijn Instagram. Eerder waren er al signalen dat hij als onderwijsminister over de schreef is gegaan richting ambtenaren. Ook in zijn tijd als staatssecretaris van Sociale Zaken was hij veeleisend en heeft hij zich misdragen tegenover medewerkers, schreef NRC afgelopen weekend.

Maandag zei premier Mark Rutte bij Vandaag Inside dat Wiersma wat hem betreft een tweede kans verdient omdat hij belooft zijn gedrag te veranderen. Diezelfde dag toonden ook Tweede Kamerleden zich mild in een debat met de bewindsman. Parlementariërs stelden enkele vragen maar pakten hem niet hard aan.

‘We’re only human after all’

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt de fouten van Wiersma “echt niet oké”, zei hij gisteravond in Op1. “Wat ik wel sterk vind is dat hij dat ook erkend en dat hij dat verleden recht wil zetten en wil leren. Ik vind het mooi hoe hij daarmee omgaat”, zei de CDA-bewindsman. “Volgens mij gaat het er altijd om dat je in een werkrelatie, zeker als het een gezagsrelatie is, dat medewerkers zich veilig blijven voelen.”

We’re only human after all”, zegt De Jonge. “Er kan iets gebeuren waarvan je achteraf moet constateren: dat is niet oké. Dan moet je het rechtzetten. Dat doet Wiersma. Niet alleen bij zijn huidige departement, maar ook bij zijn vorige werkgevers. Dat vind ik sterk.”

Lees ook: 

Kan minister Wiersma nog aanblijven na zijn woedeuitbarstingen?

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/24/vvders-zeer-kritisch-op-fractievoorzitter-hermans-na-verklaring-over-wiersma-staat-inmiddels-bekend-als-de-vrouw-die-maar-blijft-aanmodderen/