Finnen zijn het gelukkigst, dit kunnen we van ze leren

[ad_1]

Vraag Anna Schoemakers waarom het leven zo goed is in Finland en je krijgt een duidelijk antwoord: gelijkwaardigheid, onderwijs en natuur. De vicevoorzitter van de Vereniging Nederland Finland groeide op met een Finse moeder en al deze elementen waren een belangrijk onderdeel van haar jeugd.

“In Finland krijg je van je ouders, en van de hele maatschappij mee, dat iedereen ertoe doet”, zegt ze tegen Editie NL. “Of je nou man of vrouw bent of je anders identificeert, iedereen wordt gewaardeerd en iedereen werkt. En dat wordt ook mogelijk gemaakt door de overheid want de kinderopvang is super goed.” Daarnaast zijn er in de politiek veel vrouwelijke rolmodellen. “Meiden hebben veel voorbeelden waar ze tegen op kunnen kijken. De premier van Finland is bijvoorbeeld een vrouw.”

En kinderen mogen volgens haar lang ‘kind zijn’. “Spelen is heel belangrijk. Daarna ga je naar school om te leren. Het schoolsysteem is er erg goed. Kinderen blijven in de middag over en eten gezamenlijk een warme maaltijd op school.”

Ook de Finse Hanna Salonen (55) beaamt dat Finland een prettig land is om in te wonen. “Het is een veilig land waar kinderen goed kunnen opgroeien”, zegt ze tegen Editie NL. “Er is een goed en gratis onderwijssysteem en er is heel veel natuur en schone lucht.”

Zomerhuisje

De derde geluksfactor is, ook volgens Schoemaker, de natuur. “Kinderen spelen veel in de natuur en bijna iedereen heeft een zomerhuisje in het bos. Dat klinkt heel decadent maar het zijn vaak zelf getimmerde huisjes. Finnen gaan ook bijna nooit naar het buitenland op vakantie. Ze blijven in de zomer lekker in het bos, bij een meertje in de natuur.”

En al die zelf getimmerde zomerhuisjes hebben vaak één ding gemeen. Ze hebben allemaal een sauna. Finland heeft zes miljoen inwoners en drie miljoen sauna’s. “Sauna’s zijn ontzettend belangrijk voor de Finnen. Niet alleen om hun hoofd leeg te maken en te ontspannen, maar ook voor de gezelligheid. Je gaat er met je vrienden in of met je gezin en daarna lekker met z’n allen afkoelen in het meer. Heerlijk.”

Dat het er een paar maanden per jaar vroeg, of helemaal, donker is, zorgt er volgens Salonen juist voor dat de Finnen zo vrolijk zijn. “Door dit weer moeten we juist op zoek naar de vrolijke dingen in het leven. En de verandering van de seizoenen brengt ons altijd weer iets nieuws.”

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5372858/finnen-zijn-het-gelukkigst-dit-kunnen-we-van-ze-leren