Fika: De Zweedse kunst van samenkomen in je interieur toepassen

[ad_1]

Wat is fika?

Fika vindt vaak meerdere keren per dag plaats, meestal in de ochtend en in de namiddag. Zweden beschouwen fika als een moment om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en om even te vertragen. Het is een gelegenheid om te genieten van het moment en om tijd door te brengen met vrienden, familie of collega’s.

Het concept van fika is diep geworteld in de Zweedse cultuur en is een manier om sociale banden te versterken en een gevoel van saamhorigheid te bevorderen. Fika wordt niet alleen thuis of in cafés en restaurants gevierd, maar ook op kantoor en andere openbare plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten.

Tijdens fika draait het niet alleen om het genieten van drankjes en lekkernijen, maar ook om het creëren van een warme en gastvrije sfeer waar mensen kunnen ontspannen en zich op hun gemak kunnen voelen. Het is een moment om te praten over alles en niets, om verhalen te delen en om te genieten van elkaars gezelschap zonder haast.

Zo maak je jouw huis klaar voor een fika

Het creëren van een fika-geïnspireerd interieur kan je helpen om dit gevoel van gezelligheid en saamhorigheid in je huis te ervaren. 

  • Creëer een gezellige zithoek: Richt een comfortabele zithoek in waar je kunt ontspannen en genieten van je fika-momenten. Kies voor zachte stoelen en voeg kussens en dekens toe voor extra comfort.
  • Fika-tafel: Plaats een speciale fika-tafel in je woonkamer of keuken waar je je koffie of thee kunt neerzetten samen met wat lekkernijen, zoals Zweedse kaneelbroodjes, kardemombroodjes, of traditionele kanelbullar.
  • Natuurlijke elementen: Voeg natuurlijke elementen toe aan je interieur, zoals houten meubels, verse bloemen en kamerplanten, om een warme en uitnodigende sfeer te creëren die doet denken aan de natuur.
  • Sfeervolle verlichting: Gebruik zachte en warme verlichting om een gezellige ambiance te creëren. Kaarsen zijn perfect voor het creëren van een intieme sfeer tijdens je fika-momenten.
  • Rustige muziek: Speel rustgevende muziek op de achtergrond om een ontspannen sfeer te bevorderen en je fika-ervaring compleet te maken.
  • Eenvoud en minimalisme: Net als bij ‘hygge’, is eenvoud en minimalisme belangrijk bij fika. Houd je interieur netjes en opgeruimd, zodat je je kunt concentreren op het genieten van je fika-moment zonder afleiding.
  • Samen delen: Nodig vrienden, familie of buren uit voor een fika-sessie bij jou thuis. Het delen van fika met anderen versterkt de banden en creëert een gevoel van gemeenschap.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5397062/zo-pas-je-fika-toe-je-interieur