Federal Reserve onderzoekt haar toezicht op omgevallen Silicon Valley Bank | Economie

[ad_1]


De Federal Reserve gaat een intern onderzoek doen naar haar toezicht op de Silicon Valley Bank (SVB) voordat deze omviel. Die gebeurtenissen vragen volgens Fed-voorzitter Jerome Powell namelijk om een “grondige, transparante en snelle herziening”.

Het onderzoek zal worden geleid voor Michael Barr, vicevoorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De resultaten zullen 1 mei bekend worden gemaakt.

SVB had leningen afgesloten toen de rentes laag waren, maar nu die de laatste maanden flink zijn verhoogd, had de bank moeite om zijn leningen te herfinancieren. Daardoor kwam de belangrijke geldschieter voor onder meer start-ups in de techsector in de financiële problemen.

De Californische autoriteiten sloten SVB vrijdag nadat het niet was gelukt om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben SVB inmiddels overgenomen en garanderen dat de klanten al hun tegoeden terugkrijgen. Ze schoten ook te hulp bij Signature Bank, een cryptobank afgelopen weekend ook failliet ging. De klanten van deze bank krijgen, evenals de klanten van SVB, al hun tegoeden terug.

De Amerikaanse president Joe Biden drong maandag aan op strengere regels voor banken. Daarbij keek hij ook naar toezichthouders. Volgens Biden is het belangrijk om te zorgen dat de problemen niet nogmaals terugkomen. “We zullen hier niet stoppen, we zullen alles doen wat nodig is.”

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255170/federal-reserve-onderzoekt-haar-toezicht-op-omgevallen-silicon-valley-bank.html