Extinction Rebellion kijkt tevreden terug op demonstratie

[ad_1]

Extinction Rebellion kijkt deels tevreden terug op de klimaatdemonstratie zaterdag, waarbij de A12 in Den Haag werd bezet. Tegelijkertijd zien de activisten wel wat zaken die in hun ogen niet goed zijn gegaan, zegt een woordvoerder zondag.

Volgens de woordvoerder is zaterdag met de demonstratie geschiedenis geschreven. Zo’n drieduizend mensen blokkeerden de A12, zegt ze, en nog eens zo’n tweeduizend mensen waren aanwezig buiten de blokkade. “We hebben echt een vuist tegen fossiele subsidies gemaakt”, vindt ze.

Niet alles ging goed

Maar wel ging er een en ander niet goed, oordeelt de activiste, die zelf ook deelnam aan de blokkade. Zo zegt ze dat er sprake was van politiegeweld en was de inzet van een waterkanon in haar ogen niet proportioneel. Mensen die niet op de A12 stonden werden toch ook natgespoten, zegt ze. “Op een gegeven moment is een groepje voor het waterkanon gaan staan dat wilde gaan rijden, zodat het kanon niet meer mensen die langs de zijkant stonden kon natspuiten. De ME heeft toen ingegrepen en dat ging er heel ruig aan toe. Twee mensen zijn in hun gezicht geslagen, een van hen heeft waarschijnlijk een hersenschudding. We werden omver geduwd, er werd aan ons getrokken, waardoor we over elkaar heen vielen. Terwijl wij daar alleen maar stonden.”

Premier Mark Rutte gaf in WNL Op Zondag aan dat hij van mening is dat de inzet van het waterkanon een kwestie van “eigen schuld, dikke bult” is. Het bezetten van de snelweg noemde hij “absurd”. “Prima als je demonstreert, maar je hebt je aan de aanwijzingen te houden. Als de politie zegt ga weg, dan ga je weg”, aldus Rutte.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Aanhoudingen

Bij de demonstratie werden zo’n 700 activisten aangehouden. Veel van hen hadden door het waterkanon natte kleren. De politie meldde eerder dat de actievoerders na aankomst op het politiebureau droge kleding hebben gekregen, maar de woordvoerder van de klimaatbeweging spreekt dat tegen. Volgens haar hebben slechts veertien mensen droge kleren gekregen. “Honderden mensen hebben urenlang in natte kleding op het bureau gezeten, mensen zijn rillend op straat gezet. Ik weet niet precies wanneer iemand echt onderkoeld is, maar ik krijg nu berichtjes van mensen die zeggen zich nu pas weer een beetje warm te voelen”, aldus de woordvoerder rond 10.45 uur.

De gemeente beraadt zich op een reactie.

Lees meer:

Premier Rutte: bezetten van A12 door klimaatactivisten ‘absurd’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/12/extinction-rebellion-kijkt-tevreden-terug-op-demonstratie-maar-verwijt-politie-hardhandige-aanpak/