EU komt met miljoenenplan voor levering munitie aan Oekraïne

[ad_1]

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en het Europese Parlement zijn het eens geworden over een plan dat de bevoorrading van munitie en raketten aan Oekraïne een boost moet geven, zo maakte het Spaanse EU-voorzitterschap vrijdag bekend.

Volgens het plan van de Europese Commissie moet met behulp van financiële steun de productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie snel worden uitgebreid. De financiering van 500 miljoen euro komt uit de gezamenlijke begroting.

“Dit is het zoveelste bewijs van de niet aflatende inzet van de EU om Oekraïne te steunen”, zei de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles.

Het plan zou ook de defensietechnologie en de industriële basis van de EU versterken en uiteindelijk de veiligheid en verdediging van Europese burgers voor langere tijd waarborgen, voegde ze eraan toe in een verklaring.

Tot nu toe worstelen de EU-lidstaten met de opgave om Oekraïne te voorzien van voldoende artilleriemunitie en raketten. De verhoging van de productie is erop gericht om dat te voorkomen, maar ook om te garanderen dat de EU-lidstaten voldoende voorraden hebben om zichzelf te kunnen verdedigen.

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de EU-lidstaten en het parlement. Bronnen menen dat dit op tijd kan om het eind juli in werking te laten treden.

Lviv

Ondertussen is het dodental opgelopen na de recente Russische raketaanval op de Oekraïense stad Lviv. Een tiende lichaam is vrijdag gevonden onder het puin van een getroffen appartementengebouw, aldus de burgemeester op Telegram.

Er zijn volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken 42 mensen gewond geraakt, onder wie drie kinderen. Bij de aanval zouden 35 woningen, een kantoor, een studentencampus, een school en tientallen auto’s beschadigd zijn geraakt. President Volodimir Zelenski belooft dat er een vergeldingsactie zal volgen.

De aanval vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag en was volgens de burgemeester de zwaarste aanval op burgerdoelen in Lviv sinds het begin van de oorlog. De stad heeft een rouwperiode van twee dagen afgekondigd. Lviv ligt ver van het front en huisvest vele duizenden vluchtelingen uit andere delen van het land. De stad ligt op circa 70 kilometer van de grens met NAVO-lidstaat Polen.

Benieuwd naar de verhalen uit Oekraïne? Luister naar de podcast ‘Dagboek van een oorlogsverslaggever’ van Hans Jaap Melissen. Klik hier. 

Lees ook: 

Zelenski belooft vergelding na dodelijke Russische aanval op Lviv

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/07/eu-komt-met-miljoenenplan-voor-levering-munitie-aan-oekraine/