Erdogan stelt nieuwe voorwaarde voor Zwedens NAVO-lidmaatschap

[ad_1]

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat wat hem betreft Zweden lid van de NAVO kan worden, als Turkije lid van de EU kan worden. Hij zei vlak voor zijn vertrek naar de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar een NAVO-top wordt gehouden, dat de EU serieus moet gaan praten met Ankara over een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie. NAVO-topman Jens Stoltenberg en de EU wimpelen de nieuwe Turkse eis weg.

Turkije probeert al sinds 1987 tevergeefs lid te worden van de EU of haar voorganger de Europese Economische Gemeenschap. De onderhandelingen daarover zijn de laatste jaren eerder achteropgeraakt dan gevorderd.

Als Turkije echt lid van de EU kan worden, dan kan het Turkse parlement instemmen met Zweeds NAVO-lidmaatschap, volgens Erdogan. Eerder stelde hij al voorwaarden over het Zweedse beleid jegens veelal Koerden die Erdogan voor terroristen houdt en die in Zweden welkom zouden zijn.

Eerdere eisen al ingewilligd

Daaraan heeft Zweden voldaan, zegt NAVO-chef Stoltenberg in reactie op de uitlatingen van Erdogan. Het land heeft zich al aan de afspraken met Turkije gehouden en verdient het om toe te treden, maakte hij duidelijk. Bovendien moet Ankara niet alleen oog hebben voor de eigen wensen, hoe gerechtvaardigd ook. Andere NAVO-bondgenoten willen Zweden juist zo snel mogelijk erbij, omdat dat hun veiligheid zeer ten goede komt. Zo zou de toetreding van Zweden de verdediging van Finland en de Baltische landen veel makkelijker maken.

Stoltenberg houdt “een positieve beslissing over Zweden in Vilnius nog altijd voor mogelijk”, zei hij bij zijn verwelkoming door de Litouwse president. Later op maandag is er Turks-Zweeds topoverleg in de Litouwse hoofdstad. Dinsdag begint in Vilnius een tweedaagse NAVO-top.

De Europese Commissie wil de toetreding van Turkije tot de EU ook niet verbinden met die van Zweden tot de NAVO. Dat zijn “afzonderlijke” zaken, zegt een woordvoerder.

Lees ook:

NAVO ziet ‘voortgang’ in overleg over gestokte toetreding Zweden

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/10/erdogan-stelt-nieuwe-voorwaarde-voor-zwedens-navo-lidmaatschap/