[ad_1]
Deze winter geeft NU.nl je regelmatig een overzicht van de ontwikkeling van de gasprijs, het gasverbruik en de vulling van de gasopslagen in Nederland. Dit zijn de cijfers van de afgelopen week in drie grafieken.
De gasprijs is in de afgelopen week ietsje gestegen. Handelaren betaalden voor een megawattuur 54,72 euro. Dat is ongeveer 1 euro meer dan een week eerder. In augustus bereikte de gasprijs nog een piek van zo’n 340 euro. Sindsdien zakt de prijs gestaag, al ligt de gasprijs nog altijd hoger dan in voorgaande jaren.
De daling komt onder meer doordat de winter niet echt streng is en doordat consumenten en bedrijven zuinig zijn. Die zuinigheid komt voort uit de nog relatief hoge prijzen. Hierdoor blijven de voorraden goed gevuld en hoeven landen dus niet diep in de buidel te tasten om hun opslagen bij te vullen.
Verder hebben markten zich inmiddels aangepast aan de veranderde grondstoffenmarkt als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.
De zachte winter, gecombineerd met de relatief hoge energieprijzen, heeft ook gevolgen voor hoe vaak we de kachel aan hebben. Ons gasverbruik ligt daarom, op één koude week in december na, tientallen procenten lager dan in andere jaren.
Krijg een melding bij een nieuwe energie-update
De afgelopen week deden we daar nog een schepje bovenop. Toen verbruikten we gemiddeld 1.111 gigawattuur per dag, 33,5 procent minder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Vorige week was dit verschil nog iets meer dan 30 procent.
Dat lagere verbruik is terug te zien in de Nederlandse gasvoorraden. Die houden met dat lagere verbruik prima stand. De vier gasopslagen die Nederland heeft, waren op 14 februari gemiddeld voor 64,6 procent gevuld. Dat is ietsje minder dan de 66,6 procent van een week eerder.
Het kabinet wil dat de opslagen op 1 maart nog altijd voor minimaal 60 procent zijn gevuld. Als de voorraden de komende twee weken net zo snel dalen als in de voorbije drie weken, wordt het kantje boord. Dit betekent overigens niet dat er snel een echt tekort dreigt.