Energie-update: Gasprijs daalt niet langer, verbruik wel | Economie

[ad_1]


Deze winter geeft NU.nl je regelmatig een overzicht van de ontwikkeling van de gasprijs, het gasverbruik en de vulling van de gasopslagen in Nederland. Dit zijn de cijfers van de afgelopen week in drie grafieken.

De maandenlange daling van de gasprijs lijkt voorlopig even voorbij. Afgelopen zomer werd een piekprijs bereikt van bijna 350 euro per megawattuur. Vanaf dat moment daalde de prijs gestaag en kwam begin deze maand zelfs beneden de 45 euro uit. Maar sindsdien is gas amper goedkoper geworden. Zo betaalden handelaren woensdag voor een megawattuur 43,91 euro. Dat is ietsje meer dan de 42,34 euro van een week eerder.

De daling van de voorbije maanden zorgt wel dat steeds meer energieleveranciers hun tarieven voor variabele contracten verlagen. Hier en daar zijn er bedrijven die hun prijzen verlagen tot onder het prijsplafond. Ook bieden ze al wat vaste contracten aan, waarbij de tarieven voor een jaar vastliggen.

Huishoudens en bedrijven gebruikten vorige week 1034 gigawattuur gas per dag. Dat is behoorlijk wat minder dan de 1235 gigawattuur van de week ervoor. Dit komt vermoedelijk door de hogere temperaturen van deze week.

Ook is het verbruik ruim 20 procent minder dan in dezelfde week van voorgaande jaren. Al maanden zijn we veel zuiniger dan voorheen. Dit komt onder meer door de hoge prijzen. Veel huishoudens hebben deze winter de thermostaat een stuk lager gezet.

De gasvoorraad is nog altijd redelijk op peil. De vier opslagen waren op dinsdag 14 maart voor gemiddeld 58,6 procent gevuld. Het kabinet wil dat de voorraden op 1 april nog voor minimaal ruim 53 procent vol zijn. Als het verbruik de komende weken blijft zoals afgelopen week, wordt dat doel inderdaad gehaald.

En dat zou goed nieuws zijn in aanloop naar de volgende winter. De verwachting is dat het de komende tijd moeilijker wordt om de gasvoorraden aan te vullen. Dit komt allereerst doordat Rusland dit jaar minder gas zal leveren dan vorig jaar. Ten tweede zal China waarschijnlijk meer willen kopen dan vorig jaar, toen de economie daar gedeeltelijk stil lag door lockdowns. Daar staat tegenover dat de Nederlandse voorraden op dit moment beter zijn gevuld dan op hetzelfde moment vorig jaar.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255744/energie-update-gasprijs-daalt-niet-langer-verbruik-wel.html