Elf EU-lidstaten willen nucleaire samenwerking versterken

[ad_1]

© BELGAIMAGE

In de marge van een informele bijeenkomst van de Europese energieministers in Stockholm hebben 11 lidstaten dinsdag aangekondigd dat ze nauwer willen samenwerken om nucleaire energieprojecten te ontwikkelen. Ze bestempelen kernenergie als een belangrijke hefboom voor de decarbonisatie van de economie en de vrijwaring van energiebevoorrading.

Bron: BELGA

In een korte gemeenschappelijke verklaring nemen de betrokken ministers zich voor om “een nauwere samenwerking tussen hun nationale nucleaire sectoren” te bevorderen, dit om “nieuwe projecten, met name gebaseerd op innovante technologieën” te ondersteunen, “alsook de exploitatie van bestaande centrales”. 

De verklaring is onderschreven door Frankrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Finland, Nederland, Polen, Roemenië, Slovakije en Slovenië. Ze willen onder meer “gemeenschappelijke opleidingsprogramma’s en industriële projecten” verkennen en mogelijkheden voor “versterkte wetenschappelijke samenwerking” en de uitrol van “beste praktijken op vlag van beveiliging” bekijken. 

“Kernenergie vertegenwoordigt 25 procent van onze Europese elektriciteitsproductie en stoot minder koolstof uit dan wind- en zonne-energie”, zo verklaarde de Franse minister Agnès Pannier-Runacher maandag voor aanvang van de tweedaagse bijeenkomst. Volgens haar moet nucleaire energie naast wind en zon “een complementaire” hefboom worden om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. 

In de Europese Unie beslist elke lidstaat autonoom over de nationale energiemix, maar Frankrijk voert al een tijd een offensief op het Europese toneel om kernenergie te promoten als middel om de Europese klimaatdoelstellingen te bereiken, bijvoorbeeld recent nog bij de labeling van waterstof geproduceerd door kernenergie. 

België zit niet bij de groep van elf lidstaten. “Ik heb geen formele uitnodiging gekregen”, zo verklaarde minister Tinne Van der Straeten. Maar ze heeft naar eigen zeggen “zeer goede relaties met Frankrijk” en de andere landen en zal van nabij volgen wat ze zullen presenteren, “met name met betrekking tot waterstof”.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230228_94777567