Een muis met twee biologische vaders, moeten we dat wel willen?

[ad_1]

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd muizen te ontwikkelen met twee biologische vaders. Dat werd mogelijk nadat ze een eicel hadden gemaakt door huidcellen van mannelijke muizen te manipuleren. In Op1 legt klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek uit hoe dit kan.

Het is niet de eerste keer dat een muis twee biologische vaders heeft, maar dit werd voorheen telkens bereikt met een reeks ingewikkelde stappen, waaronder genetische manipulatie. Ditmaal konden de onderzoekers levensvatbare eicellen kweken uit mannelijke cellen en dat is een aanzienlijke vooruitgang. Of de techniek ook werkt bij mensen, moet nog onderzocht worden.

“Er zijn wat nieuwe stappen aan toegevoegd aan wat we al wisten”, legt Mastenbroek uit. “Het X-chromosoom hebben de onderzoekers gedupliceerd en in een kunstmatige eierstok gedaan en dat werkte.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kritiek

Mastenbroek noemt het een ‘fascinerende stap’ in de voortplanting. Maar er is al meteen kritiek op: Moeten we dit wel willen? Critici noemen de onderzoeksresultaten ‘tegennatuurlijk’. Onderzoeksleider Katsuhiko Hayashi van de universiteit van Kyushu wil dat het binnen tien jaar mogelijk is een levensvatbare menselijke eicel te maken uit mannelijke huidcellen.

Vakgenoten noemen zijn voorspelling erg optimistisch, omdat het op dit moment nog niet eens mogelijk is menselijke eicellen te ontwikkelen uit vrouwelijke cellen. De ontwikkeling van menselijke voortplantingscellen is bovendien een heel stuk ingewikkelder dan die van de voortplantingscellen van een muis.

Lees ook: 

Petitie tegen ov-staking op 15 maart: mensen met een beperking kunnen amper naar de stembus

 

Door: Floortje van Gameren



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/10/een-muis-met-twee-biologische-vaders-moeten-we-dat-wel-willen/