Edegem gaat van zondag tot en met donderdag de straatverlichting doven tijdens de nachten (Edegem)

[ad_1]

Op de Prins Boudewijnlaan, waar ledverlichting hangt, blijven de lampen branden.© Filip Spoelders

Edegem

In navolging van verschillende andere gemeenten zal ook Edegem de straatverlichting ’s nachts gaan doven. Het gemeentebestuur wil besparen op de energiekosten.

Filip Spoelders

De straatverlichting zal doven tijdens de nachten van zondag tot en met donderdag vanaf 23 uur ’s tot 5 uur ’s ochtends. “Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de huidige brandregimes van kracht, maar op de andere dagen doven we de straatverlichting tussen 23 en 5 uur in heel Edegem met een aantal belangrijke uitzonderingen. Op de gewestwegen Mechelsesteenweg en Boniverlei blijft de verlichting om veiligheidsredenen branden. Hetzelfde geldt voor de Prins Boudewijnlaan die volledig uitgerust is met ledverlichting”, zegt schepen voor Openbaar Domein, Philippe Muyters (N-VA).

Het brandregime blijft eveneens ongewijzigd in straten als Doornstraat, Drie Eikenstraat, Strijdersstraat, Hovestraat, Kontichstraat, Trooststraat, Lourdeslaan, Oude Godstraat en Molenlei. Ook blijft telkens een openbare verlichtingspaal branden ter hoogte van kruispunten en zebrapaden.

Volgens schepen voor Financiën, Albert Follens (N-VA), moet de omschakeling van de verlichting, uitgevoerd door Fluvius, na twee jaar zijn terugverdiend. “De kostprijs voor de omschakeling bedraagt zo’n 48.000 euro. Jaarlijks besparen we met de ingreep ongeveer 125.000 KWh of 43.750 euro in het eerste jaar. Die besparing daalt naarmate de verledding van onze straatverlichting toeneemt. Maar dit betaalt zich binnen de twee jaar terug. Daarnaast besparen we op CO2-uitstoot en lichtpollutie.”

Edegem wil dat Fluvius tegen 2028 alle straatverlichting van ledlampen heeft voorzien.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230306_95048144