Dusan Djordjevic beëindigt zijn carrière met driepunter en zijn twaalfde titel met Oostende: “Zo’n afscheid is buiten alle verwachtingen” (Oostende)

[ad_1]

Basketbal BNXT League Filou Oostende kampioen

Dusan Djordjevic ontvangt de laatste trofee uit zijn rijkgevulde carrière.© Bart Vandenbroucke

In stijl zette Dusan Djordjevic zaterdagavond een punt achter zijn carrière. Twee maanden na zijn 40ste verjaardag vierde hij met vijfduizend Oostendse supporters ‘Magic 12’. Twaalf jaar baskette Djordjevic voor Oostende en hij vierde evenveel Belgische landstitels. Een perfect afscheid van een legende.

Peter Rossel

Vorig seizoen haakte Dusan Djordjevic in de halve finales van de play-offs thuis tegen Bergen af wegens een blessure aan de linkervoet. Vanop de bank en uit de tribune volgde hij de finales tegen Kangoeroes Mechelen. Dit seizoen baskette de kapitein in vier van de vijf halve finales tegen de Mechelaars. Vooral in de eerste halve finale blonk hij uit met 13 punten aan 100 % in 12 minuten; ook noteerde hij 1 rebound en 2 assists. In de eerste drie finales tegen Antwerp Giants speelde Djordjevic geen minuut. De zool van zijn rechtervoet stoorde hem te veel. De medische staf kreeg hem toch nog speelklaar, zodat hij zaterdag in de vierde finale eventueel nog kon invallen.

In de voorlaatste minuut van deze wedstrijd bereikte de atmosfeerbarometer van de COREtec Dôme een hoogtepunt. Vanuit de tribunes klonk ‘Dusan, Dusan’, de voornaam van de kapitein. Coach Dario Gjergja volgde de vraag van de supporters en stuurde Djordjevic op 1’11” van het eindsignaal het terrein op. Het kaderde binnen een viervoudige vervanging: Tyree, Pintelon, Djordjevic en Troisfontaines kwamen in de plaats van Gillet, Buysschaert, Bleijenbergh en Buysse.

Dusan Djordjevic nam de tijd om iedereen te bedanken voor de voorbije twaalf seizoenen aan zee.© Bart Vandenbroucke

Djordjevic kreeg in de slotminuut de bal. Vanuit de rechterhoek liep hij naar het midden van het terrein, waar Keye van der Vuurst hem de bal stuurde. Djordjevic aarzelde niet. Hij legde het ronde ding netjes in zijn rechterhand en vlamde over alle Antwerpenaars van op ongeveer acht meter de bal kristalhelder in de korf. Bam! Zijn laatste aanval in een fantastische carrière, zijn laatste punten, meteen zijn laatste landstitel. Hét kippenvelmoment van de afgelopen twaalf seizoenen! Djordjevic liep gewoontegetrouw terug naar de eigen helft, wreef even over zijn stevige baard en besefte dat het een echte korf was. Troisfontaines en Pintelon volgden hem met gelukwensen, Tyree en Van der Vuurst reikten hun armen hoog. Overal gejuich en tranen glommen in de ogen van vele supporters. Wat een scenario!

Dankbaar

“Dit had ik nooit kunnen dromen”, zei Djordjevic. “Ik wist dat die laatste match iets zou worden dat ik nooit eerder ervaren had, maar dit is echt buiten alle verwachtingen. Dit was een ongelooflijke avond, bovendien in een uitverkocht huis. Zo’n titelfinale kan ik me zelfs niet voor de geest halen, tenzij misschien het allereerste kampioenenfeest. Ik kan veel mooie momenten uit mijn carrière opsommen, maar als iemand me vraagt naar het allermooiste moment, dan zeg ik ongetwijfeld deze kampioenenavond.”

Coach Dario Gjergja en kapitein Dusan Djordjevic hebben al twaalf jaar een speciale band.© Rudy Declerck

“Ik kan niet genoeg iedereen in deze club danken”, vervolgde de Serviër, die ook de Belgische nationaliteit bezit. “Ik ben zo dankbaar. Oostende gaf me de mogelijkheid mijn job op de best mogelijke wijze te doen. Men liet me toe alleen aan basketbal en aan niets anders te denken. Zo simpel is het. Alle mensen in deze club hebben mij gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben. Mijn band met de coach? Ik ken Dario Gjergja beter dan sommige familieleden (glimlach). België behoort opnieuw tot Oostende, voor de twaalfde keer. Kampioen zijn we. Opnieuw!”

In de achtergrond klonk Simply the best van Tina Turner.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230528_97800443