Dubbeldekker van politieke aartsrivaal CD&V geweerd uit carnavalsstoet: “De regels zijn er voor iedereen” (Wetteren)

[ad_1]

De aandachtige toeschouwer had het afgelopen weekend opgemerkt. De bekende rode Engelse dubbeldekker van zakenman Walter Govaert, die traditioneel de carnavalsstoet afsluit, reed dit jaar niet mee. Onafhankelijk gemeenteraadslid Govaert (ex-Open VLD) ziet er een politiek move in van zijn grote aartsrivaal, de CD&V.

“Ik had de voorzitter laten weten dat men zoals steeds ook dit jaar op ons kon rekenen”, vertelt hij. “De man van de bezemwagen had me gezegd dat het in orde was. Maar toen de stoet vertrok, zei een politieagente dat de burgemeester haar had opgedragen om me uit de stoet te weren.”

“Burgemeester hangt zelf de clown uit”

Govaert vermoedt dat zijn bus werd geweigerd door het pamflet ‘Tweede Scheldebrug: wanneer?’. “Ik heb twee keer iemand rond mijn bus zien lopen die nogal verdacht aan het kijken was, ik denk een tipgever van de CD&V. Nochtans stond er geen naam van een politieke partij op, en in Aalst blameert men soms toch ook politieke zaken in het carnaval?”

Volgens Govaert, die in 2000 ei zo na burgemeester werd en in 2018 opnieuw de populairste politicus van Wetteren was, is er maar één verklaring mogelijk. “Druk van de burgemeester, dat lijkt me evident. Hij is niet de organisator van het carnaval, dus hij moet zich niet mee bemoeien. Als die man de clown uithangt tijdens de nieuwjaarsreceptie (De Geyter zong zijn nieuwjaarsreceptie voor de Wetteraars, nvdr.), dan zegt niemand er iets over. Hij zou dan misschien beter een zangcarrière beginnen.”

“Heb van meneer Govaert geen lessen te ontvangen”

Burgemeester De Geyter ontkent dat hij ook maar enige druk heeft uitgeoefend. “Een politieagent vertelde mij dat het carnavalscomité meneer Govaert had gezegd dat hij niet in de praalwagenstoet mocht meerijden. Ik heb daarop gezegd dat de politie het comité moest volgen. Daar stopt mijn rol, want wie ben ik om mij daarmee te bemoeien? Dit heeft helemaal niets met politiek of mijn partij te maken. Ik zoek geen vijandschap op, en wie dat wel doet, is bij mij aan het verkeerde adres.”

“Zijn er trouwens geen belangrijkere zaken? Ik ben bezig met Wetteraars die moeilijkheden en problemen hebben. Dáár lig ik wakker van, en het is meneer Govaert die hier een politieke zaak van maakt. Wat de nieuwjaarsreceptie betreft: ik heb authenticiteit getoond, dat is wie ik ben. Ik heb van meneer Govaert geen lessen te ontvangen.”

Boete

Peter Schepens, voorzitter van het carnavalscomité, bevestigt de versie van De Geyter. “De bus van meneer Govaert mocht meerijden in de reclamestoet”, zegt hij. “Maar hij daagde niet op en sloot gewoon aan bij de praalwagenstoet. Maar op zijn bus staat reclame, en dat is verboden tijdens die stoet. Verenigingen die toch reclame maken, riskeren zelfs een boete.”

“De burgemeester heeft hier niets mee te maken, want ik beslis wie er mee in de stoet mag. Ik heb nog bepaalde praalwagens geweigerd omdat ze niet aan de eisen voldeden. Ik wilde een mooie stoet, en ik ben zeer trots op wat we hebben laten zien.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230216_93912746