Drukte op Schiphol verwacht door het begin van de zomervakantie

[ad_1]

Schiphol houdt rekening met drukte op de luchthaven als gevolg van het begin van de zomervakantie. Die begint vrijdag in het midden van Nederland. Gedurende het weekend is er sprake van ‘piekdagen’, waarbij het gemiddelde aantal vertrekkende reizigers kan oplopen tot ruim boven de 77.000 per dag.

Om de drukte enigszins te ondervangen, vraagt Schiphol reizigers zich goed voor te bereiden op hun vlucht. Dat gaat bijvoorbeeld om het op de hoogte zijn van inchecktijden en de verwachte drukte bij de beveiligingscontrole. De luchthaven ziet het liefst dat vakantiegangers zich online inchecken. Ook kunnen zij gratis een tijdslot reserveren voor de beveiliging.

Schiphol waarschuwde eerder al dat reizigers ook rekening moeten houden met extra drukte door de nasleep van storm Poly. Door zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, regen en slecht zicht, konden vliegtuigen woensdag een tijd lang nauwelijks landen of vertrekken. Daardoor vielen ruim vierhonderd vluchten uit op de luchthaven, waardoor luchtvaartmaatschappijen deze voor gedupeerde passagiers moesten omboeken.

Vorig jaar moest Schiphol nog noodgedwongen het aantal vertrekkende reizigers inperken. Dat kwam onder andere door een tekort aan beveiligers, waardoor lange rijen in de vertrekhal ontstonden. Sindsdien heeft de luchthaven zo’n duizend nieuwe beveiligers aangetrokken. Onder meer daardoor konden negen op de tien reizigers in de meivakantie binnen vijf tot tien minuten door de beveiligingscontrole.

‘Schiphol staat er echt wel goed voor’

Operationeel directeur van Schiphol Patricia Vitalis gaf eerder deze week dan ook aan vertrouwen te hebben in het komende zomerseizoen. Volgens haar staat de luchthaven “er nu echt wel goed voor”. Ook Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde hebben aangegeven klaar te zijn voor de zomerdrukte. Zij verwachten geen problemen. Ook zeggen zij genoeg personeel te hebben ingeroosterd om de vakantieperiode aan te kunnen.

Eindhoven Airport rekent in juli gemiddeld op zo’n 63 vertrekkende en 63 inkomende vluchten per dag. Bij elkaar opgeteld denkt de tweede luchthaven van Nederland deze maand ruim 651.000 reizigers over de vloer te krijgen. Dat is meer dan in juni toen Eindhoven Airport nog iets minder dan 634.000 passagiers telde. De zomervakantie begint voor de regio zuid, waar Eindhoven ligt, op 14 juli. Ook Eindhoven Airport raadt vertrekkende passagiers aan om vooraf een gratis tijdslot te reserveren voor de beveiliging.

Lees ook: 

ANWB: dit weekend druk op de weg door vertrekkend vakantieverkeer

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/07/drukte-op-schiphol-verwacht-door-het-begin-van-de-zomervakantie/