[ad_1]
Documentairemaker van onder meer WNL’s Mocronado’s, Jalal Bouzamour, was als verassing voor zijn moeder naar Marokko gevlogen. De twee wilden net plaatsnemen in een restaurant toen de aardbeving begon. “De grond begon te trillen en te shaken. Het was een bizarre gewaarwording”, vertelt Bouzamour in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
Volgens de laatste cijfers heeft de beving aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn gewond. Mogelijk lopen de aantallen nog verder op. Het epicentrum van de beving was in de bergen waar veel kleine dorpjes zijn. Die zijn momenteel moeilijk tot niet te bereiken.
Ook in Marrakesh is de ravage na de ramp groot. “Heel veel mensen stonden binnen enkele seconden op straat. Iedereen was bang dat gebouwen zouden instorten. Daarna volgde verschillende explosies waardoor ik dacht dat het om een aanslag zou gaan.” Volgens de documentairemaker is het bij de meeste inwoners nog niet ingedaald wat er precies is gebeurd. “De informatie is schaars en mensen lopen beduusd over straat en kijken naar de ingestorte gebouwen.”
Hulp
Bouzamour merkt dat hulp langzaam opgang komt. “Inwoners willen elkaar helpen maar het is chaos. Het is niet duidelijk wat precies nodig is en waar.” Onderneemster Nasima el Bachiri heeft haar roots in Marokko en ziet dat vooral veel mensen van Noord-Marokko naar het zuiden trekken om te helpen. “Iedereen wil elkaar helpen. In mijn netwerk hier zie ik ook heel veel hulpacties.”
Tekst gaat verder onder de X.
“Iedereen wil elkaar helpen. Er is zelfs al een trek van het noorden naar het getroffen gebied in het zuiden,” zegt onderneemster Nasima el Bachiri over de aardbeving in Marokko #WNL pic.twitter.com/J5FVjbuhvi
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) September 9, 2023
Het Rode Kruis heeft inmiddels het gironummer 6868 opengesteld om slachtoffers te helpen. Nederland kan verder humanitaire hulp sturen via het USAR-team. “Maar Marokko moet daar wel om vragen en het moet dan de mogelijkheid hebben om die hulpdiensten te kunnen ontvangen”, reageert Generaal buiten dienst Mart de Kruif.
Lees ook:
Meer dan 1000 doden en 1200 gewonden bij aardbeving Marokko
Door: Floortje van Gameren