Dit zijn innovatieve tools waar de politie op dit moment aan werkt

[ad_1]

Bij het Innovatielab (iLab) in Limburg werkt de politie aan innovatieve oplossingen die het werk van agenten moet verbeteren, van robots tot aan apps. Bedenker van iLab, John Bloebaum, vertelt bij het WNL-programma Het Misdaadbureau waar op dit moment aan gewerkt wordt.

Zo wordt er op dit moment getest met de app Nexus, een spraakgestuurd hulpmiddel met politiedata. Het doet een beetje denken aan spraakbesturingssystemen Alexa en Siri, van Google en Apple. Zo kan een agent bijvoorbeeld aan Nexus vragen: “Hé, welke informatie heb je over X kenteken?” Of: “Wat is er de afgelopen 24 uur gebeurd in mijn wijk?”

De bedoeling is dat Nexus bij een vraag al direct weet door wie deze gevraagd wordt, vertelt Bloebaum. “Nexus moet weten welke rol je speelt, en welke informatie je precies nodig hebt. Nexus is vervolgens in staat om die data direct uit de politiebronnen te halen en door te spelen.” De app wordt goed getraind. Zo is er in een rijdende politieauto veel omgevingsgeluid dat het moet kunnen filteren. “Hij moet weten: dit is aan mij gericht.” Maar inmiddels lukt dat prima, zegt Bloebaum.

Op dit moment wordt de app getest, en de reacties vanuit agenten zijn overwegend positief, zegt Bloebaum. Op den duur moet Nexus over het hele land worden uitgerold.

Memory

Ook wordt er geëxperimenteerd met een app die je kunt vergelijken met het spel Memory. De politie moet via de app spelenderwijs gezichten van gezochte criminelen of voetbalhooligans leren kennen. Dit wordt per regio toegespitst: mensen in Maastricht krijgen alleen criminelen zien uit die regio, en voor Amsterdam hetzelfde verhaal. Er zijn geen onschuldige personen in de dataset te vinden.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Deze app wordt momenteel ook getest in het land, zegt Bloebaum. “Het gaat niet alleen om gezichten, je kunt ook plekken in beeld brengen en daarbij ook de vraag stellen: waar is wat aan de hand”, legt hij uit. De eerste resultaten zijn volgens hem al merkbaar. “Agenten komen iemand op straat tegen en weten niet precies wie het is, maar herkennen de persoon wel.”

Vluchtroute calculator

Verder is iLab bezig geweest met een innovatie die moet voorspellen hoe een dader precies gevlucht is, ofwel de door Bloebaum genoemde ‘vluchtroute calculator’. “Als er op dit moment ergens een overval gebeurt, komt er daar een melding van binnen. Wij weten dan: ze zijn gevlucht in, bijvoorbeeld, een auto”, legt hij uit. “Dan kun je op basis van historische data kijken van: het is vandaag dinsdag, het is 4 uur ’s middags, de verkeersintensiteit is dit en het is dit soort weer. Op basis daarvan kun je een voorspelling maken waar de meeste kans op is dat de auto naartoe gaat.” Deze vluchtroute calculator is nu overgegaan naar een andere eenheid, dus hoe het daarmee verder vergaat is voor Bloebaum onduidelijk.

iLab, dat in 2018 werd opgestart, is op dit moment bezig met een doorgroei. “Er is inmiddels een bredere visie hoe we moeten omgaan met innovatie, dus er komen op andere plekken ook innovatiehubs”, zegt Bloebaum. “Dat samen moet dan een bruisend systeem worden waar veel ontwikkelingen in kunnen plaatsvinden.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Door: Marinka Wagemans[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/22/dit-zijn-innovatieve-tools-waar-de-politie-op-dit-moment-in-ilab-aan-werkt/