Dit zijn de voordelen wanneer je jouw schoorsteen onderhoudt

[ad_1]


1. Verkleint de kans op schoorsteenbrand


Brand, we moeten er niet aan denken. Toch vinden er jaarlijks enkele duizenden woningbranden plaats die hun oorsprong vinden in de open haard of kachel. Wie echter jaarlijks zijn schoorsteen laat vegen, vermindert de kans hierop aanzienlijk. Je kunt ervoor kiezen om de schoorsteen zelf schoon te maken, maar je kunt ook naar een schoorsteenveger in de buurt zoeken.


2. Minder gezondheidsrisico’s


De gezondheid van je gezin gaat boven alles. Veel mensen realiseren zich echter niet dat er bij het stoken van vuur in de open haard of kachel schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Vooral mensen die gevoelig zijn voor fijnstof of luchtwegproblemen hebben kunnen er hinder van ondervinden. Je schoorsteen jaarlijks laten vegen zorgt er echter voor dat rook zo goed mogelijk afgevoerd wordt.


Merk je dat er enige rook in de kamer blijft hangen als de open haard of kachel aanstaat? Wellicht is een verstopt of vervuild rookkanaal de oorzaak. Stop met stoken tot een schoorsteenveger is langs geweest om het probleem te verhelpen. Bij onvolledige verbranding kan namelijk koolmonoxide vrijkomen, een zeer giftig gas dat tot ernstige lichamelijke problemen of zelfs de dood kan leiden. Schoorsteenvegen kan dus echt een groot verschil maken.


3. Geen stinkende meubels


Rook in de kamer door een verstopte of vuile schoorsteen brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, ook laat het een vieze geur achter in meubels, maar ook in gordijnen en vloerkleden. Ook de schouw en de muren in de kamer kunnen tekenen gaan vertonen van roetaanslag. Zowel rooklucht als roetaanslag zijn lastig te verwijderen. Wacht dus niet tot de schoorsteen problemen geeft en laat tijdig een schoorsteenveger komen.


4. Geen vogelnesten in de schoorsteen


Heb je het idee dat je schoorsteen verstopt zit? Dan kan het zijn dat een kauw, duif of meeuw zich in het rookkanaal gevestigd heeft. Vervelend, want nu kun je niet stoken. Ook mag een nest niet altijd weg worden gehaald: in de broedperiode is het namelijk verboden om rustplaatsen van vogels te verwijderen. Schoorsteenvegers kunnen nesten voor je verwijderen en uit voorzorg een schoorsteenkap plaatsen. Dit laatste maakt het vogels vrijwel onmogelijk om eieren te leggen in jouw schoorsteen.


5. Efficiënter stookproces


Ook met het oog op je financiën is het verstandig om je schoorsteen te onderhouden. Een schoon en vrij rookkanaal maakt efficiënt hout stoken een stuk eenvoudiger. Je hebt namelijk minder hout nodig om eenzelfde temperatuur te bereiken. Ook weet de warmte zich beter te verspreiden. Daarnaast helpt het om hout vanaf de bovenkant aan te steken (ook wel de Zwitserse manier van stoken genoemd) en de vlammen goed in de gaten te houden. Bij optimale verbranding zijn de vlammen rustig en geel.[ad_2]

https://www.goedkoop.nl/thuis/klussen/dit-zijn-de-voordelen-wanneer-je-jouw-schoorsteen-onderhoudt