Dit zijn de fijne voordelen van een kweekkas in huis en tuin

[ad_1]

Van vensterkas tot buitenkas

Het is helemaal niet erg om klein en laagdrempelig te beginnen. In veel tuincentra kun je ook kleinere kassen kopen, die vaak precies in je vensterbank passen. Ze komen namelijk in veel verschillende maten voor, dus denk goed na over welk formaat het beste bij jou past. Een voordeel van een kleinere kas is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Als het buiten te koud wordt, kun je de planten makkelijk binnenzetten. Als je geen vaste plek in je tuin hebt waar de zon ze de hele dag schijnt, kun je de kas ook met het zonlicht mee verplaatsen.

Ook bestaan er kweekkassen voor in je tuin (of tegen de gevel) die zo groot zijn dat je er zelf in kunt staan. Een voordeel van zo’n grote kas is natuurlijk dat je planten veel meer ruimte hebben om te groeien! 

Tip: Ben je een beginnende moestuinder? Begin dan liever eerst met een kleine kweekkas om te kijken of je deze hobby leuk genoeg vindt en of je het tuinieren een beetje onder de knie krijgt. Dan kun je volgend jaar altijd nog uitbreiden met een grotere kas. 

Veel licht, warmte en bescherming

De grote hoeveelheid glas – of plastic bij kleinere varianten – in een kweekkas zorgt voor veel licht. Door de kas af te sluiten reguleer je de temperatuur. De kas kan de warmte lang vasthouden, zelfs als de zon niet meer schijnt. Daar worden je planten écht vrolijk van! Dit is goed te merken doordat ze een stuk sneller groeien dan in de open buitenlucht. Nog een voordeel van een kweekkas is dat het je planten beschermt tegen weersinvloeden en vogels of ongedierte.

Eerder zaaien en langer oogsten 

Het grootse voordeel van een kweekkas is dat je de seizoenen kan verlengen en vervroegen. Zo kun je in februari al beginnen met het voorzaaien van bepaalde gewassen, en in de herfst kun je nog veel langer doorgaan met oogsten terwijl de moestuinen in de buitenlucht al lang gestopt zijn. De beschermde omgeving zorgt er namelijk voor dat je gewassen al eerder beginnen met groeien en daarna nog veel langer doorgroeien omdat de kas dat aangename klimaat vasthoudt. 

Meer soorten gewassen

Wat ook erg leuk is aan een kweekkas, is dat je gewassen kunt zaaien die eigenlijk niet van het Nederlandse klimaat houden. Omdat de temperatuur van de kas in de zomer tot wel 40 graden kan stijgen kun je dus makkelijk druiven, citrusvruchten, papaya’s en meloenen kweken. Met een kweekkas groeien je gewassen dus niet alleen sneller, maar je kunt ook nog eens veel meer tropische gewassen laten groeien én oogsten. 

Wil je meer te weten komen over het uitzoeken, gebruiken, en plaatsen van je kweekkas? Lees dan dit artikel eens.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5366486/dit-zijn-de-voordelen-van-een-kweekkas-huis-en-tuin