[ad_1]
Het kabinet komt dit jaar niet meer met extra maatregelen om de koopkracht te verbeteren. Het blijft bij het “historische” pakket van 12 miljard euro en het energieplafond. Dat zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.
Voor volgend jaar wil het kabinet kijken naar koopkrachtondersteuning voor mensen met een laag inkomen of een uitkering. Eerder liet Van Gennip weten met plannen hiervoor te komen in de voorjaarsnota, die het kabinet voor 1 juni presenteert.
De koopkrachtondersteuning moet gerichter zijn dan de steunmaatregelen dit jaar, zegt Van Gennip. “Dit jaar komt de steun ook terecht bij mensen die het minder nodig hebben.”
Ze doelt hierbij onder meer op het energieplafond. Ook mensen met een hoger inkomen betalen daardoor mogelijk minder voor hun gas en elektriciteit. De steun komt dus niet alleen bij lage inkomens terecht.
De minister wil ervoor zorgen dat mensen “met die laagste inkomens en uitkeringen ook volgend jaar worden geholpen.” Volgens haar gaat het dan om de kwetsbaarste huishoudens.
Armoede neemt toe in 2024 als tijdelijke steun wegvalt
Op basis van berekeningen voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) deze week dat de armoede volgend jaar toeneemt. Volgens het CPB komt dat doordat een aantal steunmaatregelen voor huishoudens met de laagste inkomens wegvalt.
De gemiddelde koopkracht stijgt naar verwachting wel met 2 procent, voorspelt het CPB. Dit komt doordat lonen volgens het planbureau harder zullen stijgen dan de prijzen.
Dat is goed nieuws, zegt Van Gennip vrijdag. Maar “tegelijkertijd zien we, als we niets doen, dat de koopkracht verslechtert voor mensen met lage inkomens en uitkeringen. Die ongelijkheid is zorgelijk.”
[ad_2]
https://www.nu.nl/economie/6254746/dit-jaar-geen-extra-koopkrachtreparatie-voor-lage-inkomens.html