Dit is de reden dat je kat graag in een kartonnen doos zit

[ad_1]

Veilig hoekje

Het draait allemaal om veiligheid en geborgenheid. Een kartonnen doos geeft een kat namelijk een beschermend gevoel. De beestjes kunnen zich fijn terugtrekken in dit holletje, wat ze een veilig gevoel geeft. Als een kat zich bedreigd voelt of bang is, willen ze zich het liefst terugtrekken in een kleine en veilige ruimte, zoals in een kartonnen doos.

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek dat katten uit het asiel in hun nieuwe omgeving minder stress ervaarden met een kartonnen doos in huis dan de katten zonder doos. Katten vertrouwen niemand in het begin en vinden het fijn om zich terug te kunnen trekken in hun veilige haven.

Stressverminderend

Omdat een kartonnen doos veilig voelt, kunnen de dieren zich er op ieder moment in verbergen. Dit zorgt ervoor dat katten zich ontspannen voelen, waardoor het stressniveau verlaagt.

Een kat houdt van een eigen territorium. Een eigen plek werkt namelijk stressverminderend voor de katten. Het beestje kan zijn of haar geur op de doos achterlaten, waardoor deze plek alleen van deze kat is. Dit doen ze bijvoorbeeld door te krabben en te bijten in het karton. 

Warm holletje

Je zou denken dat een zacht mandje ook voldoende functioneert voor je kat als veilig en beschut holletje. Maar karton heeft een speciale eigenschap dat alle andere kattenmandjes niet hebben – het materiaal isoleert en werkt dus goed tegen de kou!

Katten houden nog iets meer van warmte dan wij mensen dat graag hebben. Ze begeven zich dus graag onder warme omstandigheden. Bijvoorbeeld bij jou in bed of lekker op je schoot. En ook een kartonnen doos is dus een heerlijk warm plekje.

Nieuwsgierig

Een kat is een nieuwsgierig dier dat graag zijn of haar omgeving in de gaten houdt vanaf een veilige haven. Ook zijn katten benieuwd naar de binnenkant van een doos en gaan graag op onderzoek uit om te keuren of de doos aan alle kenmerken voldoet van een fijne plek.

Dus, alle kattenbaasjes opgelet: gooi nooit zomaar een kartonnen doos weg!

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5370869/waarom-een-kat-graag-een-kartonnen-doos-zit