Dit is de juiste manier om leren meubels schoon te maken

[ad_1]

Stappenplan leren bekleding schoonmaken

Leren meubels worden vaak ongemerkt vies. Er ontstaat een laagje vettig vuil, wat natuurlijk niet hygiënisch is én niet goed voor het leer. Daarbij bestaan er verschillende soorten leer die op verschillende manieren moeten worden onderhouden. De meeste meubels zijn gemaakt van glad leer, wat het makkelijkst schoon te houden is. Voor ruw leer moet je dan weer een andere methode toepassen. Wij vertellen je hoe je te werk gaat.

Meubilair van glad leer schoonmaken

Stap 1: Stofzuigen

Het reinigingsproces begint bij het verwijderen van stof en vuil. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een stofzuiger. Haal de stang van de stofzuiger en doe een meubelkopstuk erop. Zorg ervoor dat je er één gebruikt die zacht is aan de onderkant zodat je geen krassen veroorzaakt op het leer. Zuig vervolgens al het stof, haren en kruimels op. Haal ook de kussens eraf en zuig goed tussen de randen bij de zitting en de leuning zodat er niks achterblijft.

Stap 2: Een vochtige doek

Neem na het stofzuigen het meubelstuk af met een lichtvochtige microvezeldoek. Om kalk- en vetvlekken te voorkomen maak je je meubel het beste schoon met gekookt (en afgekoeld) water en vooral geen schoonmaakmiddelen. Als er vlekken in zitten kun je eventueel een klein beetje groene zeep gebruiken om deze eruit te halen. Laat het dan volledig opdrogen.

Stap 3: Reinigingsmiddel voor leer

Als er na de vorige stappen nog steeds vlekken in je bank of stoel zitten kun je een speciaal reinigingsmiddel voor leer gebruiken. Doe dit op een zachte spons en knijp hierin totdat er schuim ontstaat. Poets het meubelleder vervolgens met een draaiende beweging. Let op: zet niet te veel kracht, want door hard boenen kan meubelleer beschadigen.

Stap 4: Nadrogen

Na het reinigen is het belangrijk om het meubelstuk na te drogen met een droge, schone en zachte doek. Doe dit op een deppende of heel licht wrijvende manier. Vaak blijft het leer nog wel even vochtig dus zorg ervoor dat je er minimaal één tot twee uur overheen laat gaan voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 5: Meubilair verzorgen

Naast het reinigen is een goede verzorging van meubilair essentieel. Hier bestaan speciale middelen voor. Doe dit op een zachte schone doek en wrijf het leder dun in. Zorg dat je het middel evenredig verspreidt en breng het nooit direct op het leer aan, maar altijd met behulp van een doek. 

Stap 6: Drogen

Zorg dat je de crème of conditioner goed laat inwerken voordat je weer op de stoel of bank gaat zitten. Het is dus handig om dit ‘s avonds te doen zodat je het de hele nacht in kunt laten werken.

Meubels van ruw leer

Dit leersoort kan niet tegen water. Daarom mag je deze meubels nooit schoonmaken met een natte doek. Als je dit doet maak je namelijk snel (extra) vlekken die je er niet meer uitkrijgt. Het regelmatig uitzuigen is dus de beste oplossing.

Overige tips

  • Inktvlekken kun je verwijderen met behulp van karnemelk. Sprenkel een klein beetje karnemelk op een microvezeldoek en dep hiermee de inktstreep weg. 
  • Kies voor reinigingsmiddel een kleur die het dichtst in de buurt komt van de kleur van je meubelstuk en breng dit aan over de gehele bank (dus niet alleen over de vlekken). Anders heb je kans dat de plek waar je het middel aanbrengt anders van kleur wordt dan de rest van de bank.
  • Als je begint met het schoonmaken is het belangrijk om het geheel in één keer af te maken en niet in etappes te werken. Zo voorkom je dat bepaalde delen anders van kleur worden.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5282087/de-juiste-manier-om-leren-meubels-schoon-te-maken