Dierenarts Piet over het meest onderschatte huisdier: de goudvis

[ad_1]

Een makkelijk huisdier

De goudvis is, volgens Piet, een ‘makkelijk’ huisdier. Zeker als je het vergelijkt met een hond of kat. Maar, net als andere huisdieren, hebben goudvissen bepaalde specifieke eisen en aandachtspunten waar je op moet letten in de verzorging. Als je ze goed verzorgt, kunnen goudvissen zelfs wel vijfentwintig tot dertig jaar oud worden!

Sociale dieren

Een goudvis zal het niet leuk vinden om in z’n eentje in een tank of vijver rond te zwemmen. Het zijn sociale dieren, dus het is belangrijk dat je op z’n minst twee goudvissen aanschaft! Maar houd er wel rekening mee dat ze zich kunnen gaan voortplanten als je meerdere vissen bij elkaar zet. 

Leefomgeving

Daarbij houden ze van genoeg zwemruimte: hoe meer, hoe beter! Zoek dus een groot verblijf uit om de visjes in te houden. Ze zwemmen natuurlijk het liefst in een vijver of aquarium en worden dus niet blij van een kleine kom. Volgens Piet is vijf liter water per goudvis een goede leidraad om je aan te houden als je wil weten of jouw goudvissen genoeg ruimte hebben. Houd er daarnaast ook rekening mee dat potentiële nieuwkomers – als ze zich gaan voortplanten dus – genoeg ruimte nodig zullen hebben!

De vijver als leefgebied

Wil jij jouw goudvis(sen) een grotere leefruimte geven en naar de vijver verhuizen? Daar doe je ze ongetwijfeld een groot plezier mee! Maar doe dit wel op het juiste moment, het liefst aan het eind van het voorjaar. Dan is de temperatuur in de vijver gelijk aan de temperatuur in een tank of aquarium. Zo kunnen jouw visjes het best wennen aan hun nieuwe klimaat.

Of toch een aquarium?

Goudvissen kunnen ook prima in een aquarium leven, mits je rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Het is ten eerste belangrijk dat ze genoeg leefruimte hebben. Daarnaast moet je oppassen dat je het aquarium niet dicht bij een warmtebron neerzet zoals een verwarming of open haard. Het is ook af te raden om het aquarium in direct zonlicht te plaatsen. Tot slot vertelt Piet dat het belangrijk is dat je de tank op een stabiele plek neerzet. De drukgolven van bewegend water vinden ze erg vervelend, dus met een bewegende vloer die voor wiebelend water zorgt is geen pretje voor de beestjes. 

Geheugen van drie seconden: fabel of feit? 

Dat een goudvis een geheugen heeft van drie seconden, blijkt een groot misverstand te zijn. Volgens Piet werd deze aanname als excuus gebruikt om vissen in een kom te houden, wat vandaag de dag dus echt een no-go is. Om het nog wat interessanter te maken: je kunt deze vissen zelfs trainen! Door met een zaklampje een paar keer in een hoekje van het aquarium te flikkeren voordat je ze eten geeft, leer je ze dat ze eten krijgen wanneer het licht knippert. Superleuk om uit te proberen!

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5370382/dit-moet-je-volgens-dierenarts-piet-weten-over-goudvissen