Dierenarts Piet over allergieën bij honden en katten en hypoallergene voeding

[ad_1]

Kijkersvraag

Judith stuurde een kijkersvraag in voor Piet, over haar hondje Becky. Ze vertelt dat Becky sinds kort last heeft van irritatieplekjes op de huid en daardoor veel krabt. Judith vraagt zich af waardoor dit zou kunnen komen en hoe ze er vanaf komt. 

Piet vertelt dat de irritatieplekjes heel goed kunnen komen door een allergie. Hij legt uit dat niet alleen mensen een allergie kunnen hebben voor bijvoorbeeld dieren, maar dieren zelf ook een allergie kunnen hebben. Mensen krijgen vaak klachten als snotteren, niezen en traanogen, maar bij honden en katten zie je vaak dat een allergie zich uit in jeuk. Dus let op: als jouw hond veel aan het krabben is, kan dit een teken zijn van allergie.

Jeuk bij honden en katten

Allergie kan zich niet alleen bij honden, maar ook bij katten uiten tot jeuk. Vaak begint de jeuk bij de oren, waardoor ze dan veel gaan klapperen en schudden met hun oren. Ook rond de staart en tussen de teentjes kunnen honden en katten veel last krijgen van jeuk. Wanneer dat het geval is zie je dat de huid rood wordt, waardoor ze er aan gaan bijten en krabben. 

Als de jeuk nog erger wordt, kan de hele huid gaan irriteren. Ze kunnen zich dan helemaal kapot gaan krabben wat vreselijk vervelend is voor een hond of kat. Wanneer dit het geval is, moet je meteen actie ondernemen.

Allergieën op omgevingsfactoren

Je kunt allergieën grofweg in twee groepen verdelen. Zo heb je allergieën op omgevingsfactoren en voedselallergieën. In het straatje van omgevingsfactoren vallen allergieën op huisstof, pollen of vlooien.

Deze factoren kun je verminderen of voorkomen door goed te stofzuigen, synthetische kussens neer te leggen of eventueel aan luchtreiniging te doen. Je kunt door een bloedonderzoek bij jouw dierenarts uit laten zoeken of je hond of kat allergisch is voor iets in de omgeving. Piet legt uit dat dit vaak seizoensgebonden is. Een allergische reactie op pollen is bijvoorbeeld in een bepaald deel van het jaar heftiger, net als hooikoorts bij mensen. Daarvoor is er dan vaak medicatie nodig om dit te onderdrukken.

Allergieën op voedsel

Naast de omgevingsfactoren kan een allergie bij honden of katten ook in voedsel optreden. Maar hoe weet je of jouw hond of kat daar last van heeft? Een voedselallergie komt vaak door eiwitten in de voeding, dit zijn voornamelijk dierlijke eiwitten, zoals rund, kip of lam. Honden of katten kunnen daar heftig op reageren.

Om hier wat aan te doen, kun je jouw huisdier andere eiwitten voeren, zodat er geen allergische reactie optreedt. Dit kunnen bijvoorbeeld plantaardige eiwitten of eiwitten op basis van insecten zijn.

Advies van Piet

In het geval van een allergische reactie door voedsel, geeft Piet het advies om hypoallergene voeding aan je hond of kat te geven. Hierdoor is de kans weinig tot nul op een allergische reactie.

Piet legt uit dat net als bij mensen de voeding voor honden en katten de basis vormt voor hun gezondheid. Een goede voeding is dus zeer bepalend! Daarom is het goed om eens kritisch te kijken naar welk voedsel jij je dier geeft. Wil jij zien welke hypoallergene voeding Piet adviseert? Kijk hier de aflevering terug!

Brita adopteren?

Brita – het hondje dat met Piet mee kwam naar de boerderij – is een teefje van anderhalf jaar uit Roemenië. Ze heeft een lief en aanhankelijk karakter en is dringend opzoek naar een fijn thuis, het liefst met een andere hond en een tuin waarin ze haar energie kwijt kan. Brita heeft geen allergieën en kun je dus elk voedsel geven. Wil jij Brita adopteren of wil je meer informatie? Kijk dan hier!

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5364986/allergieen-bij-honden-en-katten-en-hypoallergene-voeding