Dierenarts Piet legt uit: hier moet je op letten bij het aanschaffen van een huisdier

[ad_1]

Wees niet impulsief

Pas op met impulsieve beslissingen, want hier gaat het meestal de mist in, volgens Piet. Je ziet een dier, bent meteen tot over je oren verliefd en je stopt met verder nadenken. Zo vergeet je stil te staan bij alle praktische zaken. De meeste huisdieren die herplaatst moeten worden, zijn aangeschaft zonder dat de eigenaar goed na heeft gedacht over de verzorging en kosten van een huisdier.

Een huisdier nemen is een grote verantwoordelijkheid en kan veel tijd en geld kosten. Zorg er dus voor dat je hier van tevoren rekening mee houdt. Denk vooral niet alleen na over hoe schattig het dier is, maar ook of je het dier kunt geven wat hij of zij nodig heeft.

Zorg voor een goede match

Als je een huisdier aanschaft moet je er bij stilstaan dat je er voor een lange tijd voor zal gaan zorgen. Houd er dan ook altijd rekening mee dat je eigen gezondheid kan veranderen of dat er iets kan gebeuren in je leven waardoor je ineens niet meer voor je huisdier kunt zorgen. Probeer dus verder vooruit te denken en hou er rekening mee dat je in de toekomst ook nog voor het dier moet zorgen.

Konijnen zijn de meest verwaarloosde huisdieren in Nederland. Ze kunnen gemiddeld tien jaar oud worden, maar vaak verliest een gezin de interesse al na een paar maanden omdat ze het dier te impulsief hebben aangeschaft. Het konijn wordt dan ineens slechter verzorgd waardoor ze vaak ook minder oud worden.

Eerst oefenen 

Het belangrijkste is dat je heel goed nadenkt over wat er allemaal bij de aanschaf van een huisdier komt kijken. Als je twijfelt kun je tijdelijk een logeerhuisdier in huis nemen, om te kijken of je er echt goed voor gaat zorgen. Denk dan vooral na over of je het wel leuk vindt en of het echt een toevoeging is aan je leven.

Pas op voor de schattige puppy-ogen

Schaf ook geen puppy of kitten aan omdat je het zo schattig vindt. De huisdieren zijn maar voor een korte periode zo jong en klein, en bovendien komt er best wat bij kijken. Ze hebben vaak nog niet alle inentingen gehad en ze moeten alles nog leren. Vraag jezelf eens af of je daar wel de tijd, het geduld én het geld voor over hebt.

Zoek verantwoord

Kijk eens of je bij een lokaal asiel of stichtingen zoals verhuisdieren.nl een goede match kunt vinden. Deze stichting helpt mensen bij het herplaatsen en adopteren van huisdieren. Ze kennen het huisdier en ze stellen het belang van het dier voorop. En dát is gunstig als je nog twijfels hebt!

Puck adopteren?

Puck, de negenjarige boerenfox die Piet vandaag bij zich had, heeft veel energie maar is thuis ook vaak lekker relaxed. Ze houdt van spelen en wandelen én het is een echte knuffelbeer! Helaas heeft de lieve Puck nog geen eigen thuis en is dus nog op zoek naar een liefdevol gezin. Zou jij een hondje willen adopteren en kan je Puck een warm onderkomen bieden óf wil je meer informatie? Kijk dan hier!

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5367441/hier-moet-je-op-letten-bij-het-aanschaffen-van-een