Deze trucs gebruiken buitenlandse bendes om je te beroven

[ad_1]

Mobiel banditisme is een probleem in Nederland. Veelal buitenlandse bendes komen naar Nederland om hun slag te slaan om mensen te beroven van hun eigendommen. Criminelen komen vaker met nieuwe trucs om zo veel mogelijk buit te halen.

Coördinator mobiel banditisme bij de politie René Middag vertelt over die verschillende trucs die nu al in het buitenland worden gebruikt om mensen te beroven. “Ze spuiten zuur in het slot. Het slot dat smelt dan helemaal weg. Dan kan je met de schroevendraaier het slot in één keer openen”, vertelt Middag in de uitzending van Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Na overleg met Europol afgelopen week is de politie alerter op het overwaaien van zulk soort inbraken.

Nepagenten

Wat we wel zien in Nederland zijn criminelen die zich voordoen als agent, nepagenten dus. In de buurt van autohandelaren letten ze op zogeheten ‘autoambulances’, waar achterop een auto kan worden meegenomen. “Die worden dan specifiek door nepagenten aan de kant gezwaaid met politiebordjes en badges”, vertelt Middag.

Hij vervolgt: “Bij een controle wordt dan gevraagd of ze drugs bijhebben. Dan vragen ze ook gelijk of ze geld bij hebben en willen ze controleren of het vals geld is.” Omdat autodealers vaak veel contant geld meedragen is het een flinke buit. “Dan rijden ze vervolgens heel snel met twintig-dertigduizend euro weg.”

Spuugtruc

Nog een opkomende truc is de spuugtruc. In Barcelona werd op camerabeelden teruggezien hoe een man spuugde in de nek van een andere man, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. “Die voelt natuurlijk iets, maar weet op dat moment niet wat het is.”

De dader gaat de man vervolgens helpen met het schoonmaken van het spuug. “Die jongen lijkt dat ook attent te vinden en staat de hulp toe.” Terwijl ze daarmee bezig zijn komt er een tweede man om de hoek kijken, die zijn slag slaat en de koffer van de jongeman meeneemt. “Een zeer geraffineerde truc dus”, sluit Van den Heuvel af.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

 

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan


Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/08/deze-trucs-gebruiken-buitenlandse-bendes-om-je-te-beroven/