[ad_1]
De THT-datum staat voor ’tenminste houdbaar tot en met’. Maar dat de houdbaarheidsdatum verstreken is hoeft helemaal niet te betekenen dat je het niet meer kunt eten. Gebruik daarom je zintuigen om te bepalen of het nog lekker is om te gebruiken: dus kijk, ruik en proef. Zo zijn de onderstaande producten zelfs een jaar na de verstreken houdbaarheidsdatum nog prima te eten. Het product kan met de tijd minder lekker worden, maar vaak zitten hier nog geen directe risico’s aan.
Conservenblikken
De houdbaarheid van een ongeopend blikproduct herken je aan de vorm. Als het blik bol staat is het niet meer goed. Controleer daarnaast altijd de binnenkant op bederf, kleur en geur.
Meel en bloem
Meel en bloem zijn droge producten die je het beste in een droge omgeving kunt bewaren, het liefst in een afgesloten bewaarblik of voorraadpot. In de keukenkast kunnen ze dan wel langer dan een jaar houdbaar blijven. Je weet dat het product niet meer te consumeren is wanneer het bijvoorbeeld muf ruikt. Is het wel vochtig in de keukenkast? Dan is er zelfs kans op schimmel en insecten. Niet zo smakelijk, dus ook hierbij is het nodig om je zintuigen goed te gebruiken!
Pasta en rijst
Ook pasta en rijst kunnen nauwelijks bederven als je het op een koele, droge en donkere plek bewaart in een goed afgesloten verpakking. Gebruik bijvoorbeeld voorraadbussen en potten om ongedierte en vocht te voorkomen. Door er labels op te plakken zijn de producten en de aankoopdatum makkelijk terug te vinden, en het staat ook nog netjes!
Twijfel je om een product te gebruiken? Zoek het dan eens op via de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Als je meer wil weten over voedselverspilling kun je niet alleen superhandige tips krijgen via @toogoodtogo.nl, maar ook maaltijden redden voor een prikkie!