Deskundigen waarschuwen voor vloedgolf aan phisingmails

[ad_1]

Experts vrezen voor een fikse toename aan phisingmails. ChatGPT kan namelijk frauduleuze mails opstellen waarvan haast niet te zien is dat ze nep zijn. Criminelen maken daar graag gebruik van. Naar verwachting richten zij het vizier voornamelijk op ouderen en kleine bedrijven die over weinig digitale kennis beschikken. Daarover schrijft het AD.

Het gevaar van ChatGPT schuilt ‘m in het feit dat de chatbot is ontwikkeld om ‘nepteksten’ te schrijven. Vraag ChatGPT om een zakelijke mail op te stellen voor bijvoorbeeld een arbeidscontract of een nieuwsartikel, dan is dat in een handomdraai geregeld. De technologie is niet ontwikkeld om phisingmails op te tuigen, maar uit onderzoek blijkt dat de chatbot dit zonder enige moeite kan doen. En dat is gevaarlijk, waarschuwt AI-deskundige Henk van Ess in de krant. “ChatGPT is erg goed in het na-apen van menselijke conversaties, ook de misleidende.”

Deskundigen verwachten dat criminelen vooral slachtoffers maken onder kleine ondernemers en ouderen. Voor hen is het soms moeilijk om de snelheid waarmee technologie zich ontwikkeld bij te benen. Daar schuilt het grootste gevaar in, vertelt Dave Maasland, ceo van het digitale beveiligingsbedrijf Eset Nederland. “Sommige doelgroepen hebben nu al moeite phising te herkennen”, zegt hij. Dit in combinatie met dat “de overheid geen uniforme werkwijze heeft en criminelen die meer mogelijkheden hebben dan ooit”, maakt het echt gevaarlijk.

Hoe voorkom je phising?

Het is haast niet te voorkomen dat er een phisingmail in je inbox belandt, maar er zijn wel manieren om er niet in te tuinen. Zo adviseert Van Ess om nooit op een link in een mail te klikken, ook niet als je de mail wél honderd procent vertrouwt.

Kleine bedrijven hebben vaak niet de digitale kennis in huis, waardoor zij vaker slachtoffer zijn van phishing. Aan hen wordt geadviseerd medewerkers met spoed te trainen hoe phisingmails te herkennen en wat te doen in geval van twijfel.

Lees ook:

Amerikaanse ondernemers en wetenschappers waarschuwen voor systemen als ChatGPT

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/02/chatgpt-walhalla-voor-cybercriminelen-deskundigen-waarschuwen-voor-vloedgolf-aan-phisingmails/