Den Haag trekt portemonnee voor basisscholen

[ad_1]

Gemeente Den Haag trekt veel meer geld uit voor schoolreisjes op basisscholen. Dat doet de gemeente omdat uit onderzoek blijkt dat de subsidies onvoldoende toereikend zijn voor ouders met een laag inkomen. 

Uit onderzoek van de gemeente Den Haag, schoolbesturen en Stichting Leergeld blijkt dat steeds meer basisscholen in de Hofstad schoolreisjes schrappen. Dat komt omdat een goedbedoelde wetswijziging van zo’n twee jaar geleden slecht uitpakt.

Wet pakt slecht uit

Die wet moest ervoor zorgen dat ieder kind meekon op schoolreisje, of je ouders het konden betalen of niet. Scholen zijn sinds de wetswijziging verplicht ouders erop te wijzen dat een ouderbijdrage vrijwillig is. Sindsdien lopen de inkomsten terug. Daarnaast zijn de subsidies voor ouders die geen geld hebben voor een schoolreisje te laag.

Dit zorgt ervoor dat scholen eieren voor hun geld kiezen en besluiten de reisjes te schrappen. Of het wordt kleinschaliger: een uitje in de buurt dus. Dit tot schrik van CDA-wethouder in Den Haag Hilbert Bredemeijer. “Het is onacceptabel”, zegt hij tegen Omroep West.

Hogere subsidie

De resultaten van het onderzoek waren dusdanig schokkend dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het subsidiepotje van 360.000 euro te verhogen naar 1,3 miljoen euro. Scholen kunnen daardoor per leerling nu 40 tot 50 euro subsidie vragen. Voorheen was dat minder dan de helft.

Lees ook: 

Iets meer dan de helft van ouders tevreden over kwaliteit van middelbare school: ‘Geen les, maar wel een toets’

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/24/den-haag-trekt-portemonnee-voor-basisscholen-iedereen-moet-op-schoolreisje-kunnen/