[ad_1]
Het kabinet moet volgens de burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma Nederland minder als één groot economisch project beschouwen. “We zijn een maatschappelijk project waar iedereen in het land, waar je ook woont, meetelt”, zegt hij in Sven op 1 bij WNL. Maar de regio’s moeten ook af van hun calimerocomplex, vindt de burgemeester. “We zijn vergeten dat er veel kracht zit buiten de Randstad, het gaat erom dat we krachten bundelen.” De burgemeester pleit voor meer economische bedrijvigheid in de regio.
Deze week trokken drie adviesraden van het kabinet en de Kamer aan de bel. De verschillen tussen de Randstad en de regio zijn niet te rechtvaardigen, luidde hun conclusie. Achterstand op het platteland is geen gevoel, maar een feit.
Luister de uitzending terug als podcast:
We moeten van het idee af dat de Friezen “zonder de anderen kunnen”, zegt Buma. Volgens hem is het nodig dat mensen uit de Randstad naar het platteland komen omdat dorpen in de provincie nu leeglopen en voorzieningen daardoor verdwijnen. “Mensen willen de Lelylijn niet, maar het is nodig dat mensen hier komen en het platteland gaan vinden.”
De burgemeester ziet in de steden een ontwikkeling. “Het is interessant dat de BBB ook in grote steden scoort, mensen willen het dorpsgevoel misschien naar de steden halen. Ik merk zelf nu ik terug ben in de regio dat het anders is. Ik heb het gevoel dat mensen daar erg aan toe zijn.”
‘Kabinet moet goed kijken hoe ze Eerste Kamer gaan overtuigen’
Buma vindt dat het kabinet goed moet kijken hoe ze straks de Eerste Kamer met een minderheid kan overtuigen. Dat er meer aandacht naar de regio moet, is volgens hem inmiddels wel doorgedrongen. Morgenavond praat de top van het kabinet verder over de verkiezingsuitslag. Een tweede praatsessie na het urenlange overleg van gisteravond. Vanochtend kwam CDA-leider Wopke Hoekstra op de koffie bij Caroline van der Plas, de winnaar van de verkiezingen. De oud CDA-leider wil zich als burgemeester niet mengen in Haagse discussies, zoals die over het openbreken van het regeerakkoord over stikstof. Dit omdat hij uit eigen ervaring weet “hoe ingewikkeld het was als oud-leiders mij vertelden wat ik moest doen”.
Lees ook:
Premier Rutte na crisisoverleg coalitie: kabinet is er in onvoldoende mate voor alle mensen
Door: Redactie