[ad_1]
De kersverse voorzitter van het Veiligheidsberaad Wouter Kolff (VVD) zegt in Goedemorgen Nederland dat politiek Den Haag te veel werk op het bordje van de gemeentes legt. “We moeten waakzaam zijn dat het Veiligheidsberaad niet als een duizenddingendoekje wordt gebruikt.”
De burgemeester van Dordrecht neemt sinds afgelopen weekend het stokje over van Hubert Bruls (CDA, Nijmegen) wiens termijn als voorzitter erop zit. Bruls werd vooral bekend tijdens de coronacrisis. Het Veiligheidsberaad geeft voornamelijk advies aan het kabinet over onder meer de uitvoering en handhaafbaarheid van regels. Het totale beraad bestaat uit 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio.
Spreidingswet
Met de komst van de Spreidingswet komt er volgens Kolff te veel verantwoordelijkheid bij de gemeentes te liggen. Kolff zegt: “We hebben in het najaar een afspraak gemaakt met het kabinet om te kijken hoe we om moeten gaan met al deze vraagstukken. Onderdeel daarvan was dat er wetgeving moest komen dat vluchtelingen op een eerlijke manier worden verdeeld over het land.” Wat het Veiligheidsberaad betreft is het aan de Tweede Kamer om te zorgen dat er voldoende personeel beschikbaar is bij het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om te zorgen dat de in- en uitstroom van asielzoekers in goede banen worden geleid.
Topdrukte Ter Apel
De verwachting is dat in mei en juni de drukte in het Groningse Ter Apel zal toenemen. Den Haag moet volgens Kolff met concrete voorstellen komen om de aanpak te verbeteren. “Ik zou de hele Haagse politiek willen oproepen om uit de loopgraven te komen en vooral met elkaar te kijken wat verstandig is om te doen”, zegt hij. “Het kan niet zo zijn dat het Veiligheidsberaad dit vraagstuk tot in de lengte der jaren blijft oppakken met noodopvang in allerlei gemeenten in het land, terwijl in Den Haag uiteindelijk geen compromis wordt bereikt over goede wetgeving en hoe we hier mee om moeten gaan.”
Als burgemeesters hebben de leden van het Veiligheidsberaad een verantwoordelijkheid naar hun inwoners, zegt Kolff. Maar de uitvoerbaarheid van dit vraagstuk kan volgens hem niet alleen bij hen komen te liggen. “Van het hoogste orgaan van dit land mag worden verwacht dat ze er met elkaar uit kunnen komen.”
Alles heet crisis
Vorig jaar kwam het Veiligheidsberaad 44 keer bijeen. Onder meer om te praten over de aanpak van de corona- en de asielcrisis. “Als er echt nood aan de man is die regio-overschrijdend is, dan moeten de veiligheidsregio’s er staan en dan dus ook het Veiligheidsberaad.” Wat Kolff betreft moet er wel iets voorzichtiger omgegaan worden met het woord crisis. “Als het al crisis heet, dan moet je je als Veiligheidsberaad afvragen: is dat er wel eentje voor ons?”
Kolff vindt dat politiek Den Haag te vaak naar het Veiligheidsberaad kijkt en te veel verantwoordelijkheid bij de gemeenten legt, terwijl veel zaken op het bordje van politiek Den Haag liggen. Zaken als de uitvoering van de coronamaatregelen en de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen horen er natuurlijk bij volgens Kolff. Maar “we moeten waakzaam zijn dat het Veiligheidsberaad niet als een duizenddingendoekje wordt gebruikt”.
Albert Verlinde, ook aanwezig in de studio, zit namens de VVD in de gemeenteraad van Vught en herkent het probleem. “Ik krijg wel vaak de indruk dat er veel uit Den Haag naar de provincies en de gemeentes doorgeschoven wordt. Dan neemt de Kamer weer vrolijk een besluit en mag iedereen in het land het gaan uitvoeren, daar komt het dan op neer.”
Lees ook:
Serieus drinkwatertekort dreigt in 2030, waarschuwt het RIVM: nu actie nodig
Door: Matthijs Meulblok