‘Demissionair kabinet moet nu NAVO-norm regelen’

[ad_1]

Generaal buiten dienst, Mart de Kruif, maakt zich ernstig zorgen over het verloop van de oorlog in Oekraine. Volgens De Kruif is de oorlog bepalend ‘voor de toekomst van onze kinderen’. Hij wil dan ook dat het demissionair kabinet zich aan de NAVO-norm gaat houden. Dat zegt de generaal buiten dienst in Sven op 1 op NPO Radio 1. 

Met de verkiezingen in het vooruitzicht zou De Kruif graag zien dat ‘Defensie’ een verkiezingsthema wordt. “Defensie is op dit moment zo ontzettend belangrijk. Anders dan kan ik je als persoon moeilijk serieus nemen in een partij.”

De generaal buiten dienst heeft ook kritiek op de huidige minister van Defensie. Deze week werd bekend dat Nederland de NAVO-norm dit jaar en de komende jaren niet gaat halen. In 2014 hebben NAVO-landen afgesproken dat ieder land 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeeft aan defensie. Nederland blijft onder die 2 procent steken. Met een oorlog dichtbij huis zou het demissionair kabinet gedwongen moeten worden om zich aan deze norm te houden, aldus De Kruif.

‘Beetje dom’

Over het verloop van de oorlog is de generaal buiten dienst niet erg optimistisch. “Deze oorlog gaat nog heel erg lang duren.” Hij vervolgt: “Poetin maakt er een ‘totale oorlog’ van. Hij zet alles in zoals financiële middelen, economische middelen en ook het afsluiten van de Zwarte Zee is daar een onderdeel van.” De uitspraken deze week van de stafchef van de NAVO helpen zeker niet mee volgens De Kruif om de oorlog te beëindigen. De chef stelde voor dat Oekraïne grond moet inleveren. “Dat was een beetje dom. Je moet nooit je kaarten bloot geven.”

Lees ook: 

Nog geen hulpvragen van Nederlanders op Tenerife

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/18/generaal-buiten-dienst-mart-de-kruif-demissionair-kabinet-moet-nu-navo-norm-regelen/