De voor- en nadelen van het gebruik van een watermeter bij kamerplanten

[ad_1]

De voordelen van een watermeter

Het voornaamste voordeel van een watermeter is natuurlijk dat je niet meer zelf na hoeft te gissen over hoe droog of vochtig de grond is. Als je twijfelt vertelt de meter je hoe het ervoor staat 

Dat is natuurlijk niet het enige voordeel aan dit apparaatje. De waterbehoefte van een plant hangt namelijk ook sterk af van de seizoenen. In de zomer krijgen planten een flinke dorst en zodra het kouder wordt neemt die behoefte weer af. Door regelmatig een watermeter te gebruiken, kun je veel beter peilen wanneer de waterbehoefte van je plant weer begint te stijgen óf juist weer afneemt. Daarnaast is dit een mooie leidraad om in te schatten hoe vaak je plant voeding nodig heeft. Handig toch?

De nadelen van een watermeter

Het eerste nadeel van een watermeter is dat je nogal precies moet meten om een duidelijk beeld te krijgen van hoe vochtig de grond is. Het oppervlak kan namelijk kurkdroog zijn terwijl de wortels van de plant verdrinken in het vocht; iets wat de meeste planten niet waarderen. Meet dus altijd verschillende plekken en verschillende dieptes in één keer. 

Het tweede nadeel van de vochtmeter is dat je planten toch een beetje kennis van je eisen. Je moet namelijk wél weten hoeveel water je plant nodig heeft. Zo kan een vetplantje totaal geen natte voeten verdragen, wil een Ficus graag een vochtige grond zónder dat de wortels in het water staan en houdt een Calathea weer niet van droogte. De watermeter kan je dus wel vertellen hoe vochtig de grond precies is maar hij zal helaas niet vertellen wat je plant daar precies van vindt. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5384707/de-voordelen-en-nadelen-van-een-watermeter-bij-kamerplanten