De rechtbank in Rotterdam wil zwijgcultuur onder criminele jongeren verbreken met experiment

[ad_1]

De Rotterdamse rechtbank experimenteert met een zitting waarbij de verdachten over hun misdaden moeten praten. Om mee te kunnen doen moeten verdachten openheid van zaken geven. Strafvermindering, in de vorm van een lagere onvoorwaardelijke straf, is het wisselgeld. Aan tafel bij Op 1 vertelt de Rotterdamse rechter Jacco Janssen over deze nieuwe methode.

Het idee achter deze proef is om zaken sneller voor de rechter te laten komen en samen met verdachten ‘vooruit te blikken’ op hun toekomst. De gedachte is dat alle betrokkenen daar baat bij hebben. De verdachten hebben snel duidelijkheid in plaats van een jarenlang proces. “Bovendien krijgen de vaak jonge verdachten nog een kans om wat van hun leven te maken, doordat de nadruk ligt op het voorkomen van herhaling, in plaats van op bestraffing”, aldus Janssen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Doorbreken van ‘zwijgcultuur’

De rechtbank wil met het experiment niet alleen ‘de vaart’ in het systeem houden, maar ook de zwijgcultuur onder criminele jongeren doorbreken vertelt Janssen. De aanpak kan werken voor het zogeheten ‘uithalen’ in de Rotterdamse haven, maar ook voor andere typen misdaden in onder meer de drugscriminaliteit, waarover jonge verdachten vaak zwijgen.

Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten te twijfelen aan de nieuwe methode. Al meerdere jongeren die volgens het nieuwe systeem zijn beoordeeld, zouden al weer de fout in zijn gegaan.

 

Lees ook:

VVD-senator Annemarie Jorritsma: ‘Ik mis humor in de huidige politiek’

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/29/de-rechtbank-in-rotterdam-wil-zwijgcultuur-onder-criminele-jongeren-verbreken-met-experiment/