[ad_1]
Iedereen Flandrien gaat over fietsers en fietsen. Ook profrenners hebben een voorliefde voorliefde voor hun fiets. Het Centrum Ronde van Vlaanderen bestaat 20 jaar. Het Centrum viert dit onder meer met een tentoonstelling over de fietsen waarmee de voorbije twintig jaar toppers en verliezers in de Vlaamse klassiekers reden. De expo loopt nog tot eind 2023.
Liefst driemaal zegevierde Johan Museeuw in de Ronde van Vlaanderen. En evenveel keer won hij Parijs-Roubaix. Zo reed hij zich de geschiedenis in.
Niet verwonderlijk dat Johan Museeuw door oude en jongere collega’s verkozen is als de enige ‘Mister Ronde van Vlaanderen’. Hij won maar liefst drie keer, was drie keer tweede en twee keer derde. En dat op vijftien deelnames. Een unieke prestatie. Eigenlijk had hij op eenzame hoogte kunnen staan als enige, viervoudige winnaar. Maar de Italiaan Gianni Bugno en een pietluttig verschil van 7 mm aan de meet staken daar in 1994 een stokje in de wielen.
In 2004 rijdt Il leone di Fiandre zijn laatste Ronde van Vlaanderen, zijn vijftiende, op deze Time-fiets VXR. Hij eindigt als… vijftiende. De leeuwenkop op de stuurbuis verwijst naar de bijnaam die hij in de loop van zijn carrière verwierf. “Een idee van de ploeg en van mij. Maar een fiets pimpen was toen nog geen gewoonte. De techniek van lakken stond nog niet ver.”
Een week later animeert Johan op dezelfde tweewieler sterk de finale van zijn laatste Parijs-Roubaix. Hij voelt zich zegezeker, maar op enkele kilometers van de piste loopt zijn achterband lek. Geen vierde overwinning in de helleklassieker, helaas.
Een jaar later wint ploegmaat Tom Boonen de regenboogtrui op een exemplaar van het bekende Franse merk. In het begin verwierf Time bekendheid door de export van onderdelen, pedalen en dergelijke. Vergelijkbaar met het vroegere merk Look. Later kwam er een eigen fietslijn bovenop. Anno 2023 is Time in de velowereld nog slechts een schim van zichzelf.
Twee seizoenen koerste Museeuw op zo’n Time-fiets. “Maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar het Italiaanse merk Colnago waar ik veel profjaren mee heb rondgereden. Ernesto Colnago en zijn vaklui hadden een superoog voor geometrie. Alle verhoudingen van de fiets klopten perfect, ze maakten er fietsen op je individuele, persoonlijke maat.”
Op zijn 58ste vlamt de Leeuw nog dagelijks rond. Alleen of om groepen te begeleiden. Als ambassadeur van Specialized is zijn nieuwsgierigheid naar de evolutie in fietsmateriaal verre van afgebot. “Daarin ben ik hetzelfde Pietje Precies gebleven als weleer”, glimlacht Museeuw.
www.crvv.be