[ad_1]
Het seizoen is hier dat we zo snel mogelijk naar buiten willen. En dan, dan is het wel zo fijn als de terrastegels er fris uitzien. Met alle type weersomstandigheden die we in ons land rijk zijn, ontstaat er vaak (en snel) groene aanslag op je tuinmeubels en -tegels. Groene aanslag dat door algen en mos wordt veroorzaakt. Wat zijn de beste manieren om de aanslag van je tegels af te krijgen? En zijn er ook don’ts?
Check het weerbericht
De beste tijd om groene aanslag van je tegels te verwijderen, is wanneer het drie dagen achter elkaar niet regent en bij voorkeur de zon schijnt. De zon zorgt er namelijk voor dat de tegels snel drogen, zodat de algen en het mos geen kans meer maken. Verder belandt met regen je harde werk binnen een paar minuten in de goot. Check dus altijd even het weerbericht voor de komende dagen of je beter wel of niet aan de slag met je tegels kunt gaan.
Doe dit niet om groene aanslag te verwijderen
Om te beginnen zijn er van die dingen die je beter niét kunt doen als je je tegels van groene aanslag wilt ontdoen. Dit zijn ze:
Géén hogedrukreiniger
Pas op met de hogedrukspuit. Je kunt je terras wel schoonmaken met een hogedrukreiniger, maar de bestrating krijgt door de hoge druk ook behoorlijk wat verduren. Zo wordt de toplaag poreuzer, kunnen er witte kringen van aanslag ontstaan en kan het oppervlak ruwer worden, waardoor je volgend jaar nog meer mossen en vuil op je tegels aantrekt. Beter niet doen dus.
Azijn? Nee, bedankt
Azijn is een goedkope manier om je terrastegels schoon te maken, werken doet het alleen niet. Allereerst duurt het namelijk heel lang voordat de groene aanslag echt weg is, en ook de werking ervan is maar voor korte duur. Daarbij is azijn ook nog eens schadelijk voor je gezonde tuinbodem. Doe jezelf en de natuur een plezier en laat de azijn voor wat het is.
Laat de Biotex links liggen
Let op met Biotex. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Dit komt doordat je tegels, en dan met name hout, spekglad worden. Behalve dat er ongelukken kunnen gebeuren, is dit middel ook niet goed voor je planten. Dus laat dit maar voor deze klus bij je wasmachine staan.
Soda, een no-go
Ook soda is geen goede oplossing voor het verwijderen van de groene aanslag op je terrastegels. Dit is namelijk een bijtend schoonmaakmiddel dat schadelijk is voor al het groen in je tuin. Daarbij ben je lang bezig met het inboenen van dit goedje. Veel werk en slechts kort effect.
Gebruik geen strooi- of keukenzout
Vaak wordt er beweerd dat strooi- of keukenzout hét middel is om groene aanslag van je tegels te verwijderen. Niets is minder waar. Het zout kan je terrastegels behoorlijk aantasten en daarbij belandt het zout beland in de grond. Hierdoor is je grond niet meer in balans en gaan je planten uiteindelijk dood. Wil je niet.
Wat je wél tegen groene aanslag kunt doen
Tot zover het lijstje wat je beter niet kunt doen. Maar wat helpt én heeft geen nadelige effecten? Groene zeep! Dit groene goedje is een perfecte manier om groene aanslag van je terrastegels te verwijderen. Het is namelijk biologisch afbreekbaar en daarmee niet schadelijk voor mens, dier en natuur.
Hoe het werkt? Los wat groene zeep in een emmer heet water op. Gebruik niet veel groene zeep, want deze zeep bestaat uit olie en vet en kan daardoor vervelende vlekken achterlaten. Gooi de emmer over de bestrating leeg en verdeel het mengsel met een bezem over het terras. Laat het kort intrekken en schrob daarna alles schoon.
Zand? Doen!
Een andere manier om de groene aanslag te verwijderen, is met zand. Strooi het zand over de tegels en doe daaroverheen water met een paar druppels afwasmiddel. Vervolgens schrob je met een harde bezem de tegels, waardoor de algen los worden geboend. Dan hoef je alleen nog het overtollige zand op te vegen en je terras ziet er weer tip top uit!
Oma’s manier
Wat ook nog altijd heel goed helpt, maar wat alleen erg intensief werk is en veel tijd kost, is het schrobben van je terras met een handborstel en warm water. Het is voor niemand of niets schadelijk en werkt hartstikke goed.
Hup weg met die tegels
Toch blijft die groene aanslag elk jaar weer een terugkomend ding waarmee je aan de slag moet gaan wil je je tuin er weer netjes bij hebben liggen. Daarom zou je er ook voor kunnen kiezen om tegels te verwijderen. Dit is niet alleen makkelijker in onderhoud, het is ook nog eens beter voor het klimaat, de biodiversiteit en je tuin is op warme dagen stukken koeler.
Alternatieven voor tegels
In plaats van tegels zou je een gazon kunnen aanleggen. Daarnaast zou je ook nog borders, halfverharding, verschillende planten en een ander soort bestrating in je tuin kunnen doen. Vind hier 5 tips voor een groene en onderhoudsvriendelijke tuin.