[ad_1]
1. Hete pannen direct afwassen met koud water
Je pan is helaas niet gemaakt voor onverwachte temperatuurverschillen. Wanneer je een hete pan direct in de gootsteen zet en vol laat lopen met koud water, kan hij barsten of bol gaan trekken. Dit laatste is funest voor koken in het vervolg, omdat je pan niet meer geleidelijk verwarmd wordt hierdoor. Zeker wanneer je een inductie kookplaat hebt, maakt dit het koken met deze pan bijna onmogelijk.
2. Groenten te lang koken
Het is een slecht idee om je groenten lang te koken. Hierdoor verlies je alle vitaminen, die je weer wegspoelt tijdens het afgieten. Je kunt daarom je groenten beter zo kort mogelijk koken totdat ze gaar zijn of ze als alternatief stomen. Hierdoor behouden de groenten alle vitaminen.
3. De pan niet laten opwarmen
Dit is de meest gemaakte fout in de keuken! Je zet de pan op het vuur en de olie en het vlees gaan er direct in. Het is veel gezonder om je pan eerst goed op te laten warmen, vervolgens de olie erin te gieten en dan nog eventjes te wachten met het vlees. Hierdoor laat je je pan goed opwarmen en schroeit het vlees direct dicht in de pan. Het voordeel hiervan is dat het op deze manier het minste vet opneemt. Geduld is een schoonzaak!
4. Knoflook persen
Je knoflook persen is vooral heel makkelijk en gaat een stuk sneller dan snijden. Maar het is niet altijd de beste manier om mee te koken. Er zit namelijk wel degelijk een verschil in de smaak van gesneden of geperste knoflook. Hoe dat zit lees je hier.
5. Direct zout toevoegen
Zout kan heel agressief zijn ten opzichte van metaal. Wanneer zoutkristallen niet oplossen en warm metaal raken, kunnen ze lelijke vlekken achterlaten. Om deze reden is het een goed idee om zout pas toe te voegen wanneer het water in je pan kookt, waardoor het zout direct oplost.
6. Het recept niet goed lezen
Ben je druk aan het koken, kom je er halverwege achter dat je nog iets had moeten voorbereiden. Daarom is het altijd goed om eerst het recept even helemaal door te lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed voorbereid. Zo wordt koken een stuk makkelijker en ook leuker.