Dassen slaan op meer plekken toe in het land

[ad_1]

De dassen die een enorm gangenstelsel hadden gebouwd onder het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch, zijn weggejaagd. Maar het is nog niet voorbij. Ook in Friesland ligt het treinverkeer tussen Leeuwarden en Stavoren al twee weken stil. Daarnaast zitten er onder de A50 bij de plaats Hernen zitten ook twee burchten, zo vertelt Stichting Das en Boom. 

Rijkswaterstaat gaat deze week nog kijken naar de plekken onder de A50. “Het risico is dat de grond die daar wordt weggegraven, uiteindelijk zo dicht onder het asfalt zit dat het verzakt. Dan kunnen er ongelukken gebeuren”, vertelt Jaap Dirkmaat van Stichting Das en Boom aan De Gelderlander. Bij de A50 zitten de dassen een beter onder de vangrail. “Als je ze kwijt wil moet je daar een terp maken en ze wegpesten. Je wil het niet op je geweten hebben dat het misgaat.”

Allang bekend

Volgens Rob van Someren – lid van de vrijwillige politie – was het al jaren bekend dat dit zou kunnen gebeuren. “Je hebt natuurlijk organisaties die gespecialiseerd zijn in de terugkeer van bepaalde dieren, zoals de organisatie die zich bezig houdt met dassen. Die hoorde ik vertellen: ‘Wij snappen de paniek niet, want wij roepen dit al jaren. Als de beestjes terugkomen dan zullen ze een plek zoeken waar ze burchten gaan bouwen. De ideale plek hiervoor is onder het spoor.’ Daar schijnt niet naar geluisterd te zijn”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland.

Beter luisteren

Van Someren denkt dat het voorkomen had kunnen worden als er beter naar elkaar was geluisterd. “Je hebt niet voor niets specialisten op dit gebied die dit soort problemen misschien ver van te voren hadden kunnen voorkomen. Dan had niet niet zoveel geld gekost en had het ook maatschappelijk niet zoveel beroering veroorzaakt”, stelt hij.

Lees meer:

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/29/dassen-slaan-op-meer-plekken-toe-in-het-land-het-had-voorkomen-kunnen-worden/