D66 wil vandaag een asielakkoord

[ad_1]

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wil dat het kabinet het liefst vandaag al tot een akkoord over het heikele asieldossier komt. Dat zegt hij in Sven op 1. Hij verwijst naar de volle agenda’s van de ministers in het kabinet en oppert dat de fractievoorzitters ook een rol kunnen spelen. “Je kunt ook zeggen: zet de fractievoorzitters aan het werk. Ik maak mijn agenda wel vrij.” De fractieleider is helder: “alle opties liggen op tafel. Wat mij betreft hoeven we niet te wachten tot vrijdag.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Paternotte heeft al een paar opties in gedachten. “Als je asielzoekers sneller laat werken, betekent dat dat je geen arbeidsmigranten nodig hebt voor die banen.” Ook het toekennen van A – en B-statussen aan vluchtelingen is wat Paternotte betreft bespreekbaar, al waarschuwt hij wel voor de uitvoerbaarheid van dat plan. “Dat betekent wel dat je het asielstelsel om zou moeten gooien. Ik ken staatssecretaris Van der Burg al vijftien jaar en dit is de eerste keer dat ik hem met wallen onder de ogen zie.”

Volgens de fractieleider is het verstandig om in de breedte te kijken naar de maatregelen die buurlanden Duitsland en België nemen en te onderzoeken wat Nederland daarvan kan leren. Maar vooral benadrukt hij het belang van tempo op dit dossier, desnoods onder leiding van de fractievoorzitter van de coalitie. “Ik zeg al weken: ‘wij kunnen ook eens wat doen’.”

Lees ook: 

VVD: migratieplan moet vrijdag af zijn

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/05/d66-wil-vandaag-een-asielakkoord/