[ad_1]
De shortlist voor de Cultuurlaureaat 2023 deed u misschien hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Celine wie, Margareta wat? Omdat de cultuurraad deze keer uit een alternatief en iets onbekender vaatje tapte, zijn wij in de aanloop naar uw democratische stem in de publieksprijs uw betrouwbare gids. We naderen het einde van onze reeks, want volgende week zaterdag wordt de laureaat van 2023 bekendgemaakt. Een spannende avond die u live kan volgen op onze Nieuwsbladsite. Jazzpianist Wout Schepens (20) is één van de kanshebbers.
Geert Herman
“Ik ben voornamelijk actief als jazzpianist in verschillende bezettingen, juister nog: als sessiemuzikant”, vertelt Wout. “Dat wil zeggen dat het bij een optreden vaak met een verschillende bezetting van muzikanten is. Ik schrijf ook zelf wel veel muziek, maar daar ga ik nog niet snel mee naar buiten komen. Ik weet nog niet perfect in welke bezetting ik het wil uitvoeren, en daar wil ik nog wat mee experimenteren”, klinkt het. “Toch probeer ik mij nu al zoveel als mogelijk te engageren in de jazzscene. In het kader van jong jazztalent in België ben ik verbonden aan het Gent Youth Jazz Orchestra en Jonge Wolven Jazzontspooring.”
Het begon…
Net als voor zoveel muzikaal talent liggen de roots van Wout ook in zijn jaren Muziekschool Lochristi. “Daar startte ik op mijn achtste met piano bij Kenneth Sabo. Toen ik net aan het middelbaar begon merkte ik vrij snel op dat ASO niks voor mij was. Dat in combinatie met mijn groeiende interesse in muziek was het sein om naar het Kunstonderwijs over te schakelen. Eerst deed ik klassieke piano op het MUDA, maar na twee jaar opteerde ik ervoor om jazz te gaan studeren. Ik had toen ‘het jazzkwartet’ waar ik regelmatig mee optrad, dat heeft mij ook de meeste podiumervaring bezorgd in het begin. En toen bleef ik nadien op hetzelfde elan voortgaan: in twee jaar stoomde ik mij klaar voor de ingangsproeven van het Conservatorium. Momenteel studeer ik er aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen jazzpiano.”
Voor Wout was het naar eigen zeggen een belangrijk moment om de ingangsproeven van het Conservatorium met succes te doorstaan: “Dat moment was voor mij echt de bevestiging in het geloof dat het me kon lukken om professioneel muzikant te worden. Het album ‘Forever 19’ van César De Jonghe is het project waar ik tot nu toe het meeste voeling mee heb. Het zijn opnames die al van twee jaar geleden dateren, maar nu César niet meer bij ons is, hebben we met vrienden beslist om de nummers verder uit te brengen onder zijn naam.” Qua ervaring kan de jonge inwoner van Lochristi naast de vermelde projecten al flink wat troeven op tafel leggen. Geen Gentse place to be waar hij nog niet te zien was: De Gentse Feesten, Hotclub Gent, CC Het Spoor, het multicultureel centrum De Centrale en de Battle of The Bigbands kan hij al aan zijn jonge visitekaartje toevoegen.
Lochristi en cultuur?
“Ik ben er wel van overtuigd dat er opties zijn voor sommige kunstvormen. Maar jazzmuziek is daar geen onderdeel van vrees ik. Ik heb het in elk geval nog niet gemerkt: voor steun of projecten ben ik altijd buiten Lochristi moeten gaan zoeken. Zo ben ik in Harelbeke of Gent beland voor verschillende projecten en optredens. Maar we hebben wel een topmuziekschool hier, en dat is iets dat we echt moeten koesteren.”
Mijn duwtje in de culturele rug van de gemeente?
“Ik zou natuurlijk graag jazz wat meer op de kaart krijgen hier. Het is zo dat heel wat gemeenten – niet de grootsten daarom – een jazzprogramma hebben en dat daar ook wel veel volk op af komt. Het zou toch inspirerend zijn wanneer we zo’n jazzscene ook in Lochristi zouden kunnen organiseren. Dat mee helpen programmeren of zelf optreden zou ik zeker zien zitten.”
Zin in een portie jazz in eigen gemeente? Ook Wout Schepens kan u naar de Publieksprijs stemmen. Hier klikken en uw keuze maken uit de elf genomineerden.