[ad_1]
Met de voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de stijgende armoede van komende jaren, kan het niet anders dan veel partijen in hun verkiezingscampagnes de aanpak van armoede als speerpunt nemen. Maar volgens hoofdeconoom van ING, Marieke Blom, moet er ook kritisch naar de cijfers worden gekeken. “Ze verschillen niet zo heel veel in vergelijking met vorige jaren. Het CPB oefent met de weergave politieke invloed uit,” aldus Blom in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister de podcast:
“Normaalgesproken nam het CPB nooit deze cijfers in hun informatie op, maar nu maken ze een heel prominent straatje in hun rapport waarin ze de percentage Nederlanders en het percentage kinderen dat in armoede leeft in beeld hebben gebracht.” Blom vervolgt: “Wat ik opvallend vind, is dat het percentage van 2021 ten opzichte van 2022 is gedaald.” Dat komt volgend de hoofdeconoom door alle compensatieregelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen.
Inflatie
Econoom Lex Hoogduin zou graag zien dat alle compensatieregelingen worden afgeschaft en dat juist de inflatie wordt aangepakt. “Als je de cijfers bekijkt, dan is het kabinet nu met pleisters plakken bezig geweest. De armoede blijft alleen maar stijgen. Aan de basis daarvan ligt een stijgende inflatie.”
Tekst gaat verder onder de tweet.
“Het armoedeprobleem kan alleen worden aangepakt als de inflatie wordt aangepakt,” denkt econoom @lexhoogduin #WNL pic.twitter.com/vSnFISX4nm
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) August 21, 2023
Arbeidspotentieel
Beide economen zijn het er over eens dat ook kritisch moet worden gekeken naar het arbeidspotentieel. Per persoon meer uren werken kan het armoedecijfers ook omlaaghalen. “We zouden moeten streven naar een gelijkwaardigere samenleving tussen mannen en vrouwen, maar je blijft zien dat vooral vrouwen in deeltijd werken. Juist bij vrouwen zit het grootste potentieel,” aldus Blom. De politiek zou volgens haar maatregelen moeten treffen om werken voor vrouwen aantrekkelijker te maken.
“We moeten streven naar een gelijkwaardigere samenleving tussen mannen en vrouwen,” zegt hoofdeconoom van ING @Mariekeconomie. “Maar als je kijkt naar arbeidspotentieel, dan zit bij vrouwen het meeste potentieel.” #WNL pic.twitter.com/WEw0SaBbTr
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) August 21, 2023
Lees ook:
Zeeuws zwembadterreur in de kiem gesmoord
Door: Floortje van Gameren
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/08/21/hoofdeconoom-ing-cpb-oefent-politieke-invloed-uit-met-armoedecijfers/