[ad_1]
Kwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen Nederland. Huishoudens met een hoge energierekening kunnen daar sinds begin februari bij terecht.
“Kijk of je daarvoor in aanmerking komt: doe de noodfondscheck op www.noodfondsenergie.nl. Dan kun je kijken of met jouw inkomen en jouw energierekening, of je ook in aanmerking kan komen voor compensatie”, zegt Asscher. “Dat wil ik heel erg graag. Want dat geld is er juist om mensen hier doorheen te helpen.”
Afgelopen maanden zijn voor veel Nederlanders financieel zwaar geweest vanwege de gigantisch gestegen energieprijzen. Zo hebben sommige mensen een betalingsachterstand of zelfs schulden. Het is dan ook goed dat het prijsplafond in het leven is geroepen, waarmee een grote groep mensen geholpen werd, zegt Asscher. “Maar daaronder zit nog steeds een aanzienlijke groep mensen die tot hier in die energierekening is vastgelopen.”
Met het officiële begin van de lente vandaag zullen veel Nederlanders dan ook een zucht van opluchting slaken. Want nu de temperatuur omhooggaat, kan de verwarming weer omlaag. “Maar voor veel mensen wordt het nog geen lente”, zegt Asscher symbolisch. “Omdat die rekening nog hoog is, omdat ze nog moeten betalen of omdat ze het bedrag laag hebben gezet. Terwijl ze eigenlijk weten dat die rekening nog komt.”
Meer dan 51.000 aanvragen
Hoe groot de groep die niet geholpen is met het prijsplafond is niet helemaal duidelijk, zegt Asscher. “Er zijn allerlei berekeningen van waarbij men er in ieder geval van uitgaat dat het om meer dan 100.000 mensen gaat”, geeft hij aan. Dat er op dit moment al 51.000 aanvragen binnen zijn bij het Noodfonds, laat volgens Asscher ook zien dat het een “enorm probleem” is. “Want het is ook nog zo dat je daarachter mensen hebt die misschien niet weten dat het er is.”
Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld te ingewikkeld, of hebben hulp nodig bij het doen van een aanvraag. “Want je moet een DigiD hebben, je moet daar doorheen.” Asscher adviseert mensen dan ook hulp te vragen als je denkt dat je recht hebt op een compensatie, maar niet precies weet hoe het werkt. “Kijk in de bibliotheek of bij de gemeente, of bel ons op als je er niet doorheen komt.”
Hoe werkt het?
Bij de zogenoemde noodfondscheck wordt er gekeken of je meer dan 10 procent van je inkomen, alleenstaand of als stel, kwijt bent aan energiekosten. “Dan ga je door die aanvraag heen en dan krijg je een uitkomst en dan gaat je energierekening omlaag”, legt Asscher uit. “Dat kan ook met terugwerkende kracht, en het gaat soms om hele grote bedragen”, weet Asscher. “Er is een meneer die echt in de schulden was gekomen en die daar in één keer vanaf was.”
Asscher verwacht ook volgende winter energiearmoede
Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. Asscher zou liever zien dat zo’n Noodfonds volledig vanuit de overheid gefinancierd werd. “Ik denk dat we met z’n allen iets beters moeten kunnen verzinnen dan hoe het nu gaat. Het moet niet zo zijn dat de ongelijkheid in Nederland zo groot is dat sommige mensen echt zwaar in de problemen komen door die energierekening”, zegt Asscher, die wel aangeeft trots te zijn dat dit door al deze bedrijven mogelijk is gemaakt.
Asscher verwacht dat het Noodfonds, of in ieder geval iets soortgelijks, volgende winter ook nog nodig is. “Ik weet zeker dat dit probleem van die armoede die mensen ervaren en die hele hoge rekeningen niet weg zijn. Dus mijn oproep zou ook echt aan het kabinet zijn: uiteindelijk is het mooier als de overheid het doet. Maar goed, daar zit ook mijn politiek idealisme in”, zegt de oud-PvdA-leider.
Lees meer:
Ondernemers kunnen energietoeslag aanvragen, maar sommigen vallen tussen wal en schip
Door: Marinka Wagemans