controle Coronafonds moet voor de zomer op orde zijn

[ad_1]

Voor de zomer moet de controle van het EU-coronafonds op orde zijn, dat stelt dat stelt Stef Blok – Nederlands lid van de Europese Rekenkamer in het WNL-programma Sven op 1. “Dit heeft echt haast.”

“Dat is ook onze boodschap aan de Commissie. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want we vragen geen onmogelijke dingen. Het is een kwestie van maanden”, zegt Blok. Het gaat erom dat de Europese Commissie lidstaten erop aandringt dat zij documenten leveren over hoe en waaraan zij het ontvangen geld hebben uitbesteed.

De Europese Rekenkamer adviseert de Commissie daarbij de controles zorgvuldig uit te voeren, met als deadline dat het voor de zomer op orde moet zijn. “Dat is ook onze boodschap: gebruik de beschikbare tijd om de controles te verbeteren.”

Door crisis niet op orde

Het potje van het Coronaherstelfonds rijkt behoorlijk diep, tot 724 miljard euro. Dat bestaat voornamelijk uit publiek geld. Nederland ontvangt 4,7 miljard van het fonds dat is bedoeld om lidstaten van de Europese Unie soepeler door de economische naweeën van de coronapandemie te loodsen.

Het fonds is opgezet in tijden van crisis en is onder grote druk ingevoerd. “Dat brengt met zich mee dat het onvoldoende is uitgewerkt en de kans groot is dat het geld verkeerd is terechtgekomen”, stelt Blok. Het Europese Rekenkamerlid sluit misstanden niet uit. “Die kans is reëel, anders zouden we deze waarschuwing niet doen.”

Lees ook:

Oprichter Red Team over compensatie van zorgmedewerkers met long covid: ‘Overheid heeft boter op haar hoofd’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/09/stef-blok-controle-coronafonds-moet-voor-de-zomer-op-orde-zijn/